Vöröspofájúberke-kiállítás lesz Kászonaltízen

Székelyhon 2019. augusztus 18., 20:22

Második alkalommal szerveznek vöröspofájú berke-kiállítást Kászonaltízen a hétvégén. A rendezvény célja, hogy felhívják a figyelmet erre a székelyföldi juhfajtára, továbbá a vöröspofájúberke-állomány felleltározása és a legszebb tenyészállatok bemutatása.

A vöröspofájú berkékre összpontosul a figyelem a hétvégén a Kászonokban. Archív Fotó: Gábos Albin

A kiállítás első kiadását tavaly tartották Kászonaltízen. Akkor közel félszáz tenyésztő vitte el állatait Hargita és Kovászna megyékből a rendezvényre, idén ez a szám ötven százalékkal nőtt. Az augusztus 24-én tartandó esemény részleteiről a minap sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők.

Szakmai előadások

András Zoltán, a házigazda település polgármesterének elmondása szerint a területi adottságoknak köszönhetően

Kászon falvaiban kiemelkedő helyet foglal el a juhtenyésztés, és itt van a vöröspofájú berke-juh legnagyobb és legszebb állománya is.

Az itteni állomány jelentős része teljesítményvizsgálat alatt van, ugyanakkor a gazdák kihasználják a különféle támogatási lehetőségeket is. A nagy kiterjedésű legelőkön a növényi sokféleségnek köszönhetően a minőségi táplálék biztosított, amelynek következtében

az állatoktól származó termékek – hús, tej – is kiváló minőségűek.

{A}

Tánczos Barna csíkszéki szenátor, a rendezvény védnöke azt is elárulta, hogy azért esett a választásuk erre a fajtára, mivel

a vöröspofájú berke talán az egyedüli olyan faj, amely kialakulása kimondottan Székelyföldhöz köthető.

„Ezzel a kiállítással azt szeretnénk elérni, hogy elinduljon egy tudatos, szakmailag támogatott tenyésztési folyamat, nemesítési tevékenység, amelynek eredményeként egy széles körben elismert fajtát tudunk kitenyészteni, a székelyföldi vöröspofájú berke-juhot” – húzta alá.

Arra is kitért, hogy a rendezvény egyik meghívott szakembere, a nemzetközileg elismert Michelin csillagos séf, Veres István arról fog előadást tartani, hogy milyen egészséges a bárányhús, és mit szeret a jó szakács a bárányhúsban. Nagy Beáta klinikai dietetikus a bárányhús fogyasztásának kedvező hatásairól fog előadást tartani, arra is kitérve, hogy miért jó választás a székelyföldi, kászoni legelőkön, természetes táplálékon nevelkedett bárányt fogyasztani.

További szakmai előadók: Kinda Zalán állattenyésztő mérnök, a Kovászna Megyei Juhtenyésztők Egyesülete – törzskönyvvezető, valamint  György Adolf állatorvos.