Ellenőrzést rendelt el az egészségügyi miniszter a kórházi vérengzés nyomán

Székelyhon 2019. augusztus 18., 11:52

Kiküldte Sorina Pintea egészségügyi miniszter a tárca ellenőrző testületét a Buzău megyei Săpoca község neuropszichiátriai kórházához, ahol az egyik beutalt beteg négy másik pácienst megölt, kilencet pedig megsebesített az éjszaka – közölte a minisztérium.

Fotó: 123RF

„Gyors és aprólékos ellenőrzést kértem. Amennyiben hanyagság történt, ennek megfelelően járunk el” – idézi a tárca közleménye Sorina Pinteát.

{K1}

A minisztérium a săpocai pszichiátriai kórház által szolgáltatott információkra hivatkozva leszögezi,

hajnali 3 óra 30 perckor az egyik beteg egy infúziós állvánnyal több ütést mért a kórtermében fekvő páciensek fejére, majd a nők számára fenntartott szomszédos kórterem betegeit is megtámadta

– számol be az Agerpres.

A miniszter megerősítette, hogy 13 áldozata van a támadásnak: négy személy meghalt (hárman a helyszínen, egy beteg a buzăui megyei kórházba való szállítása után), további három betegnek súlyos koponya- és agysérülései vannak, hatan pedig enyhébb koponya- és arcsérüléseket szenvedtek.

A súlyosan megsérült két férfit és egy nőt jelenleg a buzăui sürgősségi kórházban kezelik, de az egyik férfit átszállítják a bukaresti Floreasca kórházba.

A szaktárca közleménye szerint a vasárnapra virradóra dolgozó váltásban „az érintett kórházi pavilonban egy orvos, hét asszisztens és három ápoló volt, valamint két munkás, akiket a veszélyesnek nyilvánított betegek felügyeletével bíztak meg”.

{A}

Az intézmény menedzsere szerint az agresszort „alkoholproblémák” miatt utalták kórházba;

úgy támadt áldozataira, hogy azoknak nem volt idejük segítséget kérni, az egyik nő páciens azonban, akire rátámadt, megébredt, ő riasztotta a személyzetet

– derül még ki a minisztérium közleményéből.

Alkoholelvonási tünetei miatt még nem tudják kihallgatni azt a férfit, aki az éjszaka folyamán négy beteget megölt, további kilencet pedig megsebesített egy infúziós állvánnyal a Buzău megyei Săpoca község neuropszichiátriai kórházában – számol be az Agerpres. A megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Amalia Călugăru szerint a férfi fokozott rendőri őrizet alatt van a kórházban; mivel alkoholelvonási tünetei vannak, még nem lehet kihallgatni. Az ügyben indított nyomozást a Buzău megyei ügyészség egyik ügyésze irányítja – tette hozzá. Az agresszor 38 éves, a Buzău megyei Săgeata községből származik, és a csütörtöki nap folyamán utalták be a kórházba alkoholelvonási tünetekkel. A támadás után megpróbált elmenekülni, egy másik beteg kórházba utalása okán az egészségügyi intézményben tartózkodó rendőrnek azonban sikerült megállítania.
Bukaresti kórházakba szállítják a Buzău megyei Săpoca község neuropszichiátriai kórházának kilenc páciensét, akik megsérültek a vasárnap hajnali vérengzésben. A buzăui kórház sürgősségi osztályának vezetője, Adrian Zoica szerint mind a kilenc sérültet a fővárosba szállítják, a bukaresti Bagdasar, a Floreasca, a városi és a Pantelimon kórházakba. Két beteget helikopterrel visznek a fővárosba, a többi hetet mentővel szállítják. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása értelmében azért kell Bukarestbe szállítani a sérülteket, mert a buzăui kórháznak nincs idegsebészeti osztálya. A nyomozáshoz közel álló források szerint a vérontás a 208-as és a 209-es kórteremben történt, amelyekben benyugtatózott vagy ágyhoz kötött betegek feküdtek.
Minősített emberölés miatt bűnvádi eljárás indult az ellen a férfi ellen, aki az éjszaka folyamán megölte a Buzău megyei Săpoca község neuropszichiátriai kórházának négy páciensét, további kilencet pedig megsebesített – számol be az Agerpres. A buzăui ügyészség sajtószóvivője, Cătălin Radu ügyész szerint az ügyben minősített emberölés gyanújával indult eljárás. Az agresszor kihallgatása után azt is megvizsgálják, hogy szellemi képességének birtokában volt-e, amikor elkövette tettét – mondta Radu. Az ügyész hozzátette, a férfi jelenleg szigorú orvosi felügyelet alatt áll, de az alkoholelvonási tünetek több órán vagy akár több napon át fennállhatnak, és csak ezek megszűnte után tudják kihallgatni.