Ez az eljárás a külföldön kiállított hivatalos iratok honosításakor

Antal Erika 2019. augusztus 18., 16:26

Azoknak a román állampolgároknak, akik külföldön kötnek házasságot, illetve ott kapnak születési-, vagy halotti bizonyítványt, fél év áll a rendelkezésükre, hogy itthon is bejelentsék azt a hivatalban, illetve, hogy honosítsák. 

Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

Codruţa Sava, a Maros megyei lakosságnyilvántartó ügyvezető igazgatója elmondta, 2019 első hét hónapjában 1036 olyan dokumentumot írattak át, amelynek eredetijét valamelyik külföldi országban töltötték ki. Ezek közül 756 születést, 184 házasságot és 95 elhalálozást igazoló iratot honosítottak.

A dokumentumok átírása és romániai elismertetése a különféle jogi procedúrák, hivatalos ügyek intézéséhez elengedhetetlen

– hangsúlyozta Codruţa Sava, hozzátéve, hogy például a külföldön köttetett házasságok csak akkor válnak hivatalossá, ha azok iratait Romániában honosítják, iktatják a  lakosságnyilvántartó hivatalban.

{A}

A honosítást annak a helységnek a polgármesterének is alá kell írnia, ahol az illető személy, vagy család hivatalosan él.

Ahhoz előzetesen a lakosságnyilvántartónál kell bejelentkezni, ahol egy előzetes iratot adnak, amellyel a polgármesteri hivatalban kell a honosítási kérvényt iktatni. A dokumentumot személyesen kell igényelni, de romániai közjegyzőnél, vagy Románia valamely külképviseleténél készült felhatalmazással egy megbízott is intézheti azt.