Ideiglenes óriáshomokozót alakítottak ki Sepsiszentgyörgy főterén

Bíró Blanka 2019. augusztus 15., 19:45

Nyugágyakkal, napernyőkkel vette körül a sepsiszentgyörgyi önkormányzat a főtér prefektúra előtti, befejezetlen, homokos részét, biztonságos, barátságos homokozót alakítva ki a gyerekeknek.

Fotó: Vargyasi Levente

A városvezetés négy évig próbálkozott, hogy erre a részre elkészítsék a megálmodott Sárkánydombot, ám

a fekvő sárkány formájú, fűvel- növényekkel beültetett a térplasztika tervét folyamatosan elgáncsolta a prefektúra.

{A}

A helyi román szervezetek ugyanis attól tartottak, hogy az akadályozza a rálátást a románok szimbólumának tartott Mihai Viteazul szoborcsoportra.

Fotó: Vargyasi Levente

A homokozót csak ideiglenesen alakították ki, mert az önkormányzat egy hónappal ezelőtt lemondott eredeti tervéről, hogy a városlakók elvárásainak eleget téve, végre befejezze a tér felújítását.

Fotó: Vargyasi Levente

Így a prefektúra és a megyeház előtti teret lekövezik, a szintkülönbség áthidalására egyik szélétől a másikig lépcsősort építenek, két háromszögű zöldövezetet is kialakítanak, és az autós bejárást is megoldják. A prefektúra erre a tervre rábólintott, de

biztosítékot kért, hogy a Mihai Viteazul szoborcsoportot nem takarják majd fák, ugyanakkor a székháza elé autós behajtási lehetőséget, és saját parkolót is akar.

Fotó: Vargyasi Levente

A városháza ezeket a feltételeket elfogadta, az önkormányzat megszavazta a tervet. A tervek, az engedélyeztetés és a kivitelezés mintegy kilenc hónap alatt jár le, a beruházás összköltsége 2,2 millió lej.