Ezért kell keresztbe tenni két fát a kioltott szabadtéri tűzhelyen

Fülöp-Székely Botond 2019. augusztus 15., 20:03

Mindig kellő távolságot kell tartani az erdőtől, ha sütögetés céljából gyújtanánk tüzet, továbbá távozáskor az oltására is nagy hangsúlyt kell fektetni – erről beszélt lapunknak az Erdélyi Önkéntes Tűzoltók Szövetségének vezetője.

Sose hagyjuk felügyelet nélkül a tűzet, minden esetben oltsuk el a távozásunk előtt Fotó: Barabás Ákos

Nagyobb szárazságok esetén rendszerint tűzgyújtási tilalmat léptetnek életbe a megyei és az országos katasztrófavédelmi hivatal, amelyek betartása elengedhetetlen a káresetek elkerülése érdekében – fejtette ki lapunknak Szali Mózes, az Erdélyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület (EÖTE) vezetője. Mint mondta, ilyenkor könnyebben lángra kap az elszáradt növényzet, amelyet roppant nehéz megfékezni speciális eszközök hiányában és nagyon könnyen elterjedhet, amire tűzoltók a helyszínre érnek.

Ha más időszakokban készülünk piknikezni, akkor is figyeljünk arra, hogy mindenképp rakjuk körbe kövekkel a tűzhelyet, amit az erdőtől legalább öt, de ha lehet ennél is több méterre alakítsunk ki

– magyarázta. Ha lehetőségünk van rá, akkor válasszunk olyan, a sütögetésre kijelölt táborozó helyeket, ahol direkt erre a célra elkészített tűzhelyek vannak, hiszen azok megfelelnek a tűzvédelmi elvárásoknak.

Fotó: Barabás Ákos

A tüzet ugyanakkor sohase hagyjuk ellenőrizetlenül.

Távozásunk előtt mindenképp oltsuk el a tüzet, szóda- vagy éppen patakvizet használva, majd a biztonság kedvéért terítsünk rá földet. Ezek után két fát kell keresztbe tenni a tűzön, ami azért fontos, hogy a kiránduló probléma esetén igazolni tudja, hogy bár ott járt, nem ő okozott egy esetleges avar-, vagy erdőtüzet.

Ha a keresztbe tett fák elégnek, akkor benne van a lehetőség, hogy mi okoztuk a tüzet, ám ha nem, akkor egyértelműen bizonyítható az ártatlanságunk

– szögezte le Szali. Mindemellett hozzátette, sose hagyjunk szemetet a természetben.

{A}

Az EÖTE vezetője rámutatott, ők még nem vettek részt olyan erdő vagy bozóttűz oltásában, amikor egyértelműen bizonyítható lett volna, hogy egy táborozó felelőtlensége miatt csaptak volna fel a lángok. Ennek ellenére

elővigyázatosságra és a tűzvédelemmel kapcsolatos előírások betartására szólít fel mindenkit, hiszen jobb megelőzni a hasonló problémákat.

Fotó: Barabás Ákos

Azt azonban még megjegyezte, hogy sajnos most is a tavaszi, illetve az őszi időszakokban kell legtöbbször bozót- és erdőtüzek oltásában részt vegyenek, ami illegális tarlóégetésekre utal.

Kijelentette: felelősségteljesebb gondolkodással és a törvények betartásával ezek is megelőzhetők lennének.