Gyűjtenek a Schweighoferrel pereskedő Neuer Weg Egyesületnek

Bíró Blanka 2019. augusztus 15., 16:24

Segítséget ajánlott fel a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) a fogarasi Neuer Weg Egyesületnek, hogy törleszteni tudja az osztrák Holzindustrie Schweighofer által követelt perköltségeket.

Hans Hedrich tüntetést is szervezett a Holzindustrie Schweighofer tevékenysége ellen tiltakozva. Archív Fotó: Toró Attila

Bereczki Kinga, a HKA elnöke sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján felidézte, hogy amikor az osztrák nagyvállalat elkezdte a rétyi üzemének betelepítését, Civil Felelősség 2014 Társadalmi Csoport néven indult mozgalom a székelyföldi erdők védelmében. Több pert indítottak, ezekhez a fogarasi egyesület adta a nevét.

Hans Hedrich, a Neuer Weg alelnöke kiállt a székelyföldi erdők védelmében, erkölcsi kötelességünk, hogy a vesztes bírósági eljárások után, mi is kiálljunk mellette

– mondta el Bereczki Kinga. A háromszéki alapítvány önkéntesei a Sepsiszentgyörgy központjában felállított standnál gyűjtenek, hogy bepótoljanak az osztrák vállalat által követelt perköltségbe.

Abban bíznak, hogy néhány nap alatt kisebb adományokból összegyűl kétezer eurónak megfelelő összeg.

{A}

Hans Hedrich a sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón elmondta, az általa képviselt egyesület több közigazgatási pert indított a bécsi nagyvállalat ellen, ebből négyet jogerősen elveszített, az utolsó még a bukaresti fellebbviteli bíróságon van, ebben a Kovászna Megye Tanácsa által a rétyi fűrészüzemnek kiállított építkezési engedély megsemmisítését kéri, és valószínű, hogy az év végéig ítélet születik a perben. Az egyesület elnöke rámutatott:

a Holzindustrie Schweighofer az osztrák kereskedelmi bíróságon indított pert ellenük, azt állítva, hogy a blogként működő honlapjukon sértő és valótlan írásokat közöltek róluk.

A bécsi pert a fogarasi egyesület elveszítette, kizárólag formai okokból, mert nem volt ügyvédjük, aki képviselje érdekeiket – részletezte a civil aktivista. Az osztrák nagyvállalat három év után kezdeményezte a négyezer eurós perköltség és a nyolcszáz eurós végrehajtói díj behajtását. A közösségi összefogásra azért van szükség, mert különben az egyesület alelnöke elveszítheti a szülei által vásárolt házat.

Adományokat a következő számlaszámra is lehet utalni:
IBAN: Lei: RO95OTPV320000277194RO02
IBAN: Euro: RO52OTPV320000277194EU02
Szapanyos Árpád
Segesvár
BANK: OTP BANK ROMANIA
SWIFT/BIC: OTPVROBU