Szárhegyi napok 22. alkalommal

Gergely Imre 2019. augusztus 15., 15:32

A Nagyboldogasszony-napi búcsús szentmisével elkezdődött a 22. Szárhegyi Napok. A gyergyószárhegyi faluünnep elsődleges célja, hogy megmozgassa a közösséget, közelebb hozza egymáshoz az embereket.

Fotó: Danguly Ervin

A szárhegyiek ünnepén már évek óta sikerrel rendezik meg a családnevek bajnokságát, ahol az azonos családnévvel rendelkezők, rokonok, vagy névrokonok alkothatnak csapatokat és mérhetik össze tudásukat más, hasonló „együttesekkel”.

{A}

Eddig ez sportvetélkedő volt, konkrétan teremfociban küzdöttek meg egymással a szárhegyi családok (férfiak és nők együtt), mindig remek hangulatban. Az esemény hangulatán most sem változtatnának, illetve ha igen, akkor még jobbá teszik ezt.

Háromnapossá válik a családnevek megmérettetése, naponként változó tartalommal.

Míg pénteken ismét fociznak, szombaton 10-től főzőversenyben igyekeznek egymást „lefőzni”, vasárnap 16.30-tól pedig KIMitTud kvízjáték következik, azaz nem csak a sportos erények hanem a gasztronómiai tudás és a műveltség, tájékozottság is döntő tényező lesz.

A változatos, több mint 50 műsorszámot felvonultató falunapi eseménysorban megtalálható lesz még a fotókiállítás az I. Gyergyószárhegyi fotó-videó tábor legjobb alkotásaiból, Garda Dezső történész bemutatja Az Erdélyi Fejedelemség és Gyergyó című művének új, második kötetét, sor kerül a helyi termékek kiállítására és vásárára, lesz pókerbajnokság, néptáncelőadások, de autó-motoros élménynap is.

Érdemes külön szót ejteni az esti koncertekről, melyek közül kiemelkedik a Szentegyházi Gyermekfilharmónia vasárnapi fellépése, de emellett Szőcs Renáta és zenekara, valamint a 4S Street koncertje is jó szórakozást ígér.

A falunapok részletes programja megtalálható a Gyergyószárhegyi önkormányzat Facebook-oldalán.