Új fejezet a magyarellenességben

Gergely Imre 2019. augusztus 15., 13:31

„Egy jó kis magyarellenes hőbörgés készül Bukarestben” – figyelmezteti a Diszkriminációellenes Tanácsot Árus Zsolt, aki az egyik vasgárdista szellemű szervezet vezetőjének uszító tevékenysége miatt tett panaszt az intézménynél, és szervezkedés zajlik román nacionalista fórumokon, hogy az illetőt „megvédjék”.

Árus Zsolt

Augusztus 27-ére tűzte ki a meghallgatást a Diszkriminációellenes Tanács, ahol a Calea Neamului nevű szervezet vezetője ellen tett panaszt fogják vizsgálni, és ahol a két fél, azaz a panaszt benyújtó alapítvány képviselőjeként Árus Zsolt és a bepanaszolt Mihai Sorin Tîrnoveanu kell majd előadja az álláspontját.

Tîrnoveanu és szervezete egyik szervezője volt az úzvölgyi eseményeknek – a keresztek megáldására érkező román tömeg toborzásának –, és más hasonló, provokatív akciókban is élen jár.

Veszélyesebb, mint Dan Tanasă, ugyanis míg a „hivatásos feljelentő” tevékenysége túlnyomó részt a bíróságokon zajlik, addig Tîrnoveanu cselekedetei az embereket uszítja, feszültséget gerjesztenek

– állapítja meg Árus Zsolt. A Székely Figyelő Alapítvány összegyűjtött 14 kirívó példát, és múlt hónap elején panaszt tett ellene a Diszkriminációellenes Tanácsnál.

A bepanaszolt pedig nem hazudtolta meg magát, mert ahelyett hogy a védekezését készítené elő, és ártatlanságát akarná igazolni, ellentámadásba lendült. Különböző Facebook-oldalakon és csoportokon kívül tucatnyi sajtótermék foglalkozott a témával, csakis a Tîrnoveanutól származó információkra alapozva.

A beállítás pedig az, hogy azért támadják a magyarok és akarják börtönbe juttatni, mert ő segít a Hargita és Kovászna megyei románoknak megőrizni az identitásukat, illetve azért, mert szereti Eminescut (a Székely Figyelő alapítvány ugyanis panaszához mellékelt egy részletet Eminescunak egy mélységesen gyűlölködő magyarellenes publicisztikájából).

Ennek a kampánynak pedig megvan a hatása: sokan úgy reagáltak, hogy meg kell védeni ezt az ártatlan jó embert a magyarok ármánykodásaitól, s megindult a szervezkedés, hogy 27-én minél többen jelenjenek meg e célból a Diszkriminációellenes Tanácsnál. Esély van tehát arra, hogy aznap lesz egy jó kis magyarellenes hőbörgés Bukarestben, amire mindenképp fel kell készülni

– fogalmaz Árus Zsolt.

Hozzáteszi, általában nincs jelentősége az ilyen meghallgatásoknak, az előzetesen benyújtott dokumentumok tartalma a lényeges. De a mostani helyzetben mindenképpen meg fog jelenni a meghallgatáson, vállalva minden kockázatot, hiszen eleve tudta, hogy a jogvédő tevékenység komoly érdekeket fog sérteni.