Idén is megrendezik a Székelyföldi Szabadtéri Táncházat

Székelyhon 2019. augusztus 14., 17:18

Népi dallamokat hoz majd a Küküllő vize, ugyanis augusztus 23. és 25. között a Zeteváralja és Székelyvarság határában található Natur Air Parkban ismét megtartják a székelyföldi táncházasok évi találkozási pontjaként szolgáló VI. Székelyföldi Szabadtéri Táncházat.

Fotó: Székelyföldi Szabadtéri Táncház

A magát életérzésként definiáló rendezvényt Kásler Magdi és az Üver zenekar nyitja meg pénteken, 18 órától, a Hangszermesékkel (mesés, interaktív hangszerbemutató, elsősorban gyerekeknek). Az est további részében egy mester-tanítvány koprodukcióra, a csíkszeredai Kedves zenekar és székelykeresztúri Lelkes zenekar közös koncertjére kerül sor 20 órától. A Kedves-Lelkes koncertet a Márton Sándor által vezetett székelyderzsi néptáncoktatás és táncház követi majd – tájékoztatnak szerkesztőségünknek is elküldött közleményükben a szervezők.

{A}

Szombaton délelőtt a „Néptánc: oktatás és előadásmód” kerekasztal-beszélgetésre várják az érdeklődőket,

a beszélgetés nem titkolt célja a jelenlegi, Székelyföldön és Erdélyben zajló néptáncoktatás elemzése, a múlt és a távlati célok tisztázása.

A kerekasztal-beszélgetést követően a Romániai Magyar Néptánc Egyesület hiánypótló projektjét, az Erdélyi Néptánc Tudástárat mutatják be. Meghívott előadók és vitapartnerek: Melles Endre, a Háromszék Táncegyüttes tánckarvezetője, Both József, Népművészet Ifjú Mestere-díjas néprajzkutató és néptáncoktató, Márton Sándor néptáncoktató, valamint Deák Gyula, a Romániai Magyar Néptánc Egyesület elnöke.

A napot bográcsversennyel folytatják a résztvevők, amibe mindenképpen érdemes bekapcsolódni akár kuktaként is, hiszen a részvételi díj nem tartalmazza a szombati ebédet. Az estét előbb a Tekergő Meseösvény egyesület által vezetett Tekergő Mese Est Felnőtteknek programja, majd a Folk Activity – Erdély első táncházas kvíz vetélkedője tölti majd ki, mindkét programpont nevéhez méltóan izgalmas szórakozást ígér.

A közleményből az is kiderül, hogy a szervezőkben 2012-ben fogalmazódott meg az igény, hogy

a tánctáborok, táncháztalálkozók és egyéb „népi” események mellett egy olyan kötetlen rendezvényt is létrehozzanak, amely kimondottan a székelyföldi táncházasokat, fiatalokat és családosokat célozza meg.

A Székelyföldi Szabadtéri Évadzáró/Évadnyitó Táncház (2013-2017), mostanra, végleges formájában a Székelyföldi Szabadtéri Táncház nevet kapta. Ugyanakkor az időpont is véglegesítődött, ugyanis a rendezvényt minden év augusztusának harmadik hétvégéjén szervezik Székelyföld különböző néprajzi tájegységein.

A rendezvény szervezői között a Máréfalvi Rozetta Ifjúsági Egyesület mellett a székelyudvarhelyi Kaszaj Egyesület, valamint a székelyföldi táncházakat szervező magánszemélyek is megjelennek. Szakmai partner: Hagyományok Háza Hálózat – Erdély. További információk a rendezvény Facebook-oldalán találhatók.