Nem maradnak fogyasztók nélkül az új ivóvíz- és szennyvízhálózatok

Kovács Attila 2019. augusztus 24., 10:06

Jelentős összeget, több mint 1,2 millió lejt gyűjtött össze a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Egyesület a lakóktól azokon településeken, ahol a következő két-három évben ivóvíz- és szennyvízhálózatok bővítését, felújítását végzik el.

Derítőállomáson. A tervezett munkálatok nyomán a fogyasztók számának is növekednie kell a számítások szerint Fotó: Gábos Albin

A regionális víz- és csatornaszolgáltató Harvíz Rt. meglévő rendszereinek fejlesztését, bővítését szolgáló nagyberuházás európai uniós támogatásához szükséges pályázat kedvező elbírálása után újabb jelentős munkálatok kezdődhetnek el Hargita megye számos településén. Ez lesz a második ilyen méretű nagyberuházás a 2013–2016 között elvégzett munkálatok után, ezúttal viszont nem csak a helyszínek és az érték változik, hanem arra is figyelnek, hogy az elkészülő ivóvíz- és szennyvízhálózatokhoz minél több lakos csatlakozzon.

A legalább 85 százalékos csatlakozási arány az európai uniós támogatás egyik feltétele,

ezt viszont a korábbi ciklusban elvégzett fejlesztés nyomán – akkor 24 településen mintegy 10 ezer fogyasztó számára vált lehetővé az új hálózatokhoz történő csatlakozás – nem sikerült biztosítani. 2018 végéig az új vízhálózatokat a lehetséges fogyasztók 35, a szennyvízelvezetést pedig 19 százalékuk vette igénybe, messze lemaradva a céltól.

{A}

Ezért döntöttek úgy a Harvíz Rt. szolgáltatásait használó Hargita megyei települések önkormányzatait tömörítő Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Egyesület tagjai, hogy a hasonló helyzet elkerülés érdekében

a következő fejlesztések előtt a lakosságtól pénzt gyűjtenek.

Az újabb pályázathoz csak azok a települések csatlakozhattak, amelyek lakói előre kifizették a 200 lejes vízhálózati, és/vagy a 300 lejes csatornahálózati csatlakozási díjat – ez jelenti azt a garanciát, hogy a beruházásoknak tényleges eredménye lesz. Nem volt egyszerű,

több településen húzódoztak az emberek, sokan egymást igyekeztek lebeszélni, máshol viszont gyorsan, rövid idő alatt befizették az összegeket az igénylők.

Mint a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Egyesület ügyvezető igazgatója, Páll Árpád kérdésünkre tájékoztatott, Csíkszereda két városrésze, Szécseny és Csiba, illetve Csíkszentgyörgy, Csíkszentmárton, Csíkszentsimon, Csíkszentkirály, Csíkszentlélek, Kászon, Csíkszentmihály, Csíkszentdomokos, Fenyéd, Máréfalva és Zetelaka lakossága teljesítette a fejlesztés és befizetés feltételeit, biztosítva azt, hogy a hálózatbővítés megfelelő számú új fogyasztót is jelent majd.

Egyre több székelyföldi számára biztosítják a megfelelő szolgáltatást Fotó: Barabás Ákos

Az adatok szerint

a vízhálózatokhoz 2324, a szennyvízcsatornákhoz pedig 2671 háztartás, illetve intézmény szeretne csatlakozni,

utóbbi szám azért nagyobb, mert több településen van meglévő ivóvízvezeték, mint szennyvízhálózat. Páll Árpád közölte, ezek a számok 85 százalékos rácsatlakozási arányt jelentenek majd az új rendszerek, szakaszok esetében.

Az elmúlt időszakban a befizetésekből 1,26 millió lej gyűlt össze, ez a szakember szerint egyenként 5–6 méter vezeték lefektetését jelenti a telekhatárokon belül. Nyilván, a munkadíjak és az anyagárak folyamatosan emelkednek, ugyanakkor a csatlakozás további szerelési költségekkel is jár majd minden igénylő számára. Ugyanakkor

olyan településeket is érint majd a tervezett nagyberuházás, ahol nem történt lakossági befizetés,

ez Székelyudvarhely és Szentegyháza esetében hálózatfelújítást, illetve Parajd és Tusnád község számára vízműbővítést, valamint termelői kapacitás növelést jelent – tudtuk meg. Hasonlóképpen ide tartozik a zeteváraljai víztározóból a vizet Székelyudvarhelyig, illetve az útvonalon fekvő településekre eljuttató szállítóvezeték megépítése is.

Nagyberuházás jelentős költséggel

Az Európai Unió Nagy Infrastruktúra Operatív Programja (POIM) biztosította támogatásból, mintegy 185 millió eurós költséggel tervezett nagyberuházás a hálózatbővítés, illetve építés mellett vízkezelő állomások, szállítóvezetékek, szivattyúházak, víztartályok létrehozását, szennyvíztisztító állomások korszerűsítését is jelenti a két városban, illetve a felsorolt községek több településén. Noha a POIM program a 2014–2020 közötti időszakra vonatkozik, a kivitelezés határideje várhatóan 2022-ben jár le, de szakemberek szerint akár még egy évet is tolódhat, mivel a pályázatok leadása késik.

Csatlakozási díjat befizető személyek, intézmények száma:

Közigazgatási egység Vízhálózat Szennyvízhálózat
Csíkszereda 504 522
Csíkszentgyörgy 816 869
Csíkszentmárton 9 152
Csíkszentsimon 0 485
Csíkszentkirály 0 62
Csíkszentlélek 0 197
Kászon 717 0
Csíkszentmihály 32 2
Csíkszentdomokos 49 55
Fenyéd 43 175
Máréfalva 20 48
Zetelaka 130 104
Összesen 2324 2671