A turizmus fellendülését is várják a megyeközi út felújításától

Fülöp-Székely Botond 2019. augusztus 14., 12:19

Teljesen felújítaná az Etéd és Maros megye határa közötti 135-ös jelzésű megyei besorolású utat Hargita Megye Tanácsa. A terv és a dokumentáció elkészült, a kivitelezésre közbeszerzési eljárást hirdettek.

Már idén elkezdenék az Etéd és Küsmöd közötti szakasz felújítását Fotó: Barabás Ákos

Mielőbb felújítaná Hargita Megye Tanácsa az Etéd és Maros megye határa közötti tizenkét kilométeres, 135-ös jelzésű megyei utat, ezért már elkészíttették a beruházás terveit és további dokumentációkat – tudtuk meg Borboly Csabától, a Hargita megyei önkormányzat elnökétől. Mint mondta, már közbeszerzési eljárást is hirdethettek a legmegfelelőbb kivitelező megtalálása érdekében,

szeptember 16-ig várják a jelentkezőket.

{A}

A teljes szakasz felújítása több mint 25 millió lejbe kerül, amiből nemcsak aszfaltozni fognak, hanem sáncokkal és átereszekkel oldják meg a vízelvezetést, valamint három hidat újjáépítenek és kettőt korszerűsítenek. Borboly Csaba kifejtette, egyelőre saját költségvetésükből fognak dolgozni, ám mindenképp szeretnének külsős forrásokat bevonni a teljes projekt finanszírozása érdekében. Kormánytámogatásért folyamodtak, de ha nem járnak sikerrel, akkor európai uniós pénzekért fognak pályázni.

A munkát három részre osztották, az Etéd és Küsmöd, a Küsmöd és Siklód, valamint a Siklód és Maros megye határa közötti szakaszokra.

Ha a meghirdetett közbeszerzési eljárás után nem lesznek óvások, már idén elkezdenék az első szakasz felújítását. A tisztségviselő hangsúlyozta, már Maros Megye Tanácsának elnökével is egyeztetett az ügyben a megyehatár és Sóvárad közötti rész felújítása érdekében. Ott már megvan a pénz a korszerűsítésre, sőt, egy hídmodernizálással el is kezdődtek a munkálatok.

Újabb összeköttetés

Borboly rámutatott, a felújítás célja, hogy a jobb közlekedési viszonyok megteremtése gazdasági, kulturális és turisztikai fellendülést eredményezzen a környéken, és újabb összeköttetést teremtsenek a szomszédos székelyföldi megyével. Arra is kitért, hogy meg szeretnék szüntetni Siklód zsáktelepülés jellegét, hiszen egy egyedi jegyeket hordozó székely faluról van szó, amelynek a megmaradása a hagyományőrzés és a turizmus szempontjából is elengedhetetlen.