Nassolni, egészségesen – házi készítésű chipsek a Főnix Konyhában

Fülöp-Székely Botond 2019. augusztus 14., 11:20

Miért vennénk chipset a boltban, ha mi magunk is elkészíthetjük házilag? Erről és az alapanyagok változatosságáról beszélgettünk Bándi Sándor Domokossal, a Főnix Konyha szakácsával, aki az ízesítés és a mártogatók összeállításának rejtelmeibe is beavatott.

Sokféle zöldségből készíthetünk chipset, nem szabad leragadnia pityókánál Fotó: Bándi Sándor Domokos

Jóval egészségesebb, ha a bolti kínálat helyett mi magunk készítünk házilag chipset, hiszen azokban nincsenek tartósítószerek és egyéb adalékanyagok – fejtette ki portálunknak Bándi Sándor Domokos. Mint mondta, ebben az esetben

az alapanyagokban sem kell a pityókára szorítkozni, hiszen választhatunk akár zellert, céklát, paszternákot vagy sárgarépát, de több más zöldséget is.

Ha az édesebb ízeket kedveljük, akkor pedig gyümölcsökben is gondolkodhatunk: banán, alma, körte stb. „Amíg elmegyünk a boltba és megvásárolunk egy tasak előre gyártott chipset, az idő alatt mi magunk is elkészíthetjük. Ez már csak azért is előnyös, mert mi magunk dönthetjük el, hogy miként ízesítjük. Ne felejtsük el azt sem, hogy a gyerekek rendszerint szeretik a chipset, ez pedig számukra is egészségesebb, ha magunk készítjük el” – így a szakács.

Kétféle módszer

A chipsek elkészítése minden esetben az alapanyagként használt zöldség, illetve gyümölcs vékony szeletekre vágásával kezdődik, ezek megsütésére azonban már két módszer is létezik.

A legegészségesebb megoldás, ha ezeket a chipseket sütőpapírra helyezve tesszük be a 110 Celsius-fokra állított sütőbe és negyven percig sütjük.

Sütőben készül az igazán finom chips, de ha nincs időnk, akkor olajban is kisüthetjük az alapanyagot Fotó: Bándi Sándor Domokos

Ha ez megtörtént, akkor meg kell fordítanunk a kis szeleteket és mintegy fél órát ismét vissza kell helyezzük a sütőbe. „Ez egy hosszabb ideig tartó módszer, de az eredmény mindenképp megéri. Persze érdemes több tálcát is berakni a sütőbe, hogy legyen a kívánt mennyiségű chipsünk” – fogalmazott Bándi. Persze, ha valaki a kissé egészségtelennek mondhatóbb, de gyorsabb megoldást választaná, akkor olajban is kisütheti a zöldség- és gyümölcsszeleteket.

Mártogatók és ízesítés

Ha elkészültek a chipsek, akkor kicsit kell hagyjuk hűlni, de mindenképp melegen ízesítsük. Ehhez egy só alapú, zöldfűszerekkel vegyített keveréket ajánl a szakács. Zöldfűszerként például nagyon apróra vágott petrezselyemzöldet vagy bazsalikomot használhatunk. Persze

a zöldségalapú chipsekhez a mártogatós is dukál

– magyarázta Bándi Sándor Domokos. Ilyent tejfölből és tojássárgából kavarhatunk ki, ezt pedig sóval és borssal ízesíthetjük. Pikánsabb ízekben is gondolkodhatunk, ha kápiát és csípős paprikát darálunk le, amit olajban kikavarunk. Ezt természetesen ízlés szerint még fűszerezhetjük. Guacamole-szósz is készíthetünk, ami Bándi kedvence. Ehhez egy jól érett avokádóra van szükségünk, amit meg kell hámoznunk, kivesszük a magját, majd villával összetörjük. Ezt egy kevés fűszerolajjal és tejföllel kavarjuk ki krémesre és ízesítsük fokhagymával, illetve chilivel. Mindemellett egy kis citromlevet is csepegtethetünk a szószba.

Lényegesen egészségesebb az otthon elkészített chips, mint a boltban vásárolt Fotó: Bándi Sándor Domokos

A szakács ugyanakkor emlékeztetett, ízlés szerint más fűszereket is adagolhatunk. Érdekességként elmondta, hogy

helyezzük vissza az avokádó magját a mártogatóba, ha nem akarjuk, hogy annak megváltozzon a színe.

Ha gyümölcsökből készítünk chipset, akkor mindenképp valami édesebb ízesítésben gondolkozzunk. Erre tökéletes például a méz, amelyből számtalan féle létezik. Mártogatót is készíthetünk például joghurt, méz, gyömbér és citromlé összekavarásával. „Ez a legfinomabb a gyümölcs alapú chipsek mellé” – jelentette ki Bándi Sándor Domokos.