Ferencz Katalin ezüstérmes díjugrásban

Dobos László 2019. augusztus 13., 20:46

A dobogó második fokára állhatott, ezüstérmes lett Ferencz Katalin, a Kotormányi Kavalliera Sportklub versenyzője a Bukaresthez közeli Tâncăbești-en megrendezett díjugrató Román Kupa versenyen.

Ferencz Katalin Iringó nyergében a Román Kupa-versenyen Fotó: Chris Ciunga

Kedden ért haza a Csíkszeredához közeli Kotormányba Ferencz Katalin, aki az eredményről sajtótájékoztató keretében számolt be, amelyen jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, illetve Csilip Árpád, a megyei önkormányzat Fejlesztési Ügynökségének igazgatója.

Ferencz Katalin tavaly a Nagyszebeni CSM csapatát erősítette, idén azonban klubot alapított, a Kavalliera Sportklub színeiben versenyzett Snagov község Tâncăbești sportbázisán. A sportoló elmondta, hogy

önerőből, illetve különböző pályázatok révén építette fel a kotormányi lovardát és panziót, ahol 15 versenylovat tart, ebből nyolc sajátja, a többit pedig bérben tartja, gondozza, versenyekre készíti fel.

Fotó: Chris Ciunga

Megtudtuk, hogy a lovaknak szükséges takarmány nagy részét szintén ő termeli meg, de a versenyekre is ő szállítja lovait, ő a sofőr, a mindenes. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Ferencz Katalinnak nyertes lett egy pályázata a megyei tanácsnál, ebből az összegből ki tudja fizetni az idei benevezési díjakat a hazai versenyekre.

A csíki amazon terve, hogy székelyföldi lovas csapatot alapítson.

Egyelőre a díjugratáson van a hangsúly, de a díjlovaglás és a lovastusa (military) szakágakkal is vannak tervei.

Ferencz Katalin és Borboly Csaba a kotormányi sajtótájékoztatón Fotó: Gábos Albin

Borboly Csaba megyei tanácselnök szerint az internet és a mobiltelefonos világunknak egyik sikeres vetélytársa a sport, és ezen belül a lovaglás, amelynek számos hasznos vetülete van. A tanácselnök szerint évről évre nő Hargita megyében a lovassportoknak szánt támogatás összege. Borboly elárulta, hogy a Székelyföldön diákok számára szervezett, nagy sikernek örvendő úszás- és korcsolya oktatás mintájára a lovassportok terén is gondolkodnak hasonló programban. Egy felmérés szerint a Hargita megyében működő lovardák és lovaspályák 800 gyerek foglalkoztatására lennének képesek.

{A}

Csilip Árpád, a megyei önkormányzat Fejlesztési Ügynökségének igazgatója kihangsúlyozta, hogy

összefogásra van szükség a térség lovasai részéről,

a széthúzás nem vezet semmilyen eredményre. A Hargita Megye Tanácsa mellett működő ügynökség 2019-ben 11 lovas eseményt támogat.

A sajtótájékoztató végén Borboly egy emléklapot adott át Ferencz Katalinnak, a bekeretezett emléklapon a sportoló korábbi sikereit megörökítő fotók láthatók.

Fotó: Gábos Albin

Szeptemberben Isztambul

A díjugrató Román Kupa versenyen Ferencz Katalin az amazonok (nők) kategóriájában lett ezüstérmes Iringóval. Az aranyérmet Andrea Ninulescu Argentína nevű lovával, a bronzérmet pedig Sofia Semenov Artejuval érdemelte ki. Mindkét hölgy a Nagyszebeni CSM-től érkezett a kupaversenyre.

Ferencz Katalin tagja a romániai díjugrató válogatottnak, amellyel szeptember elején Törökországba utazik, részt vesz az isztambuli Balkán-bajnokságon.

Fotó: Gábos Albin

Ez az egyik legrangosabb nemzetközi verseny, amelyre romániai díjugró eljuthat. „Az Európa-bajnokságra, világbajnokságra vagy olimpiára a mi térségünkből díjugrásban szinte lehetetlen kijutni, olyan magas a kvalifikációs szint, amelyet a romániai lovassport ebben a szakágban egyelőre nem képes leküzdeni. Fogathajtásban sokkal könnyebb vébére vagy Európa-bajnokságra kijutni” – mondta el Ferencz Katalin.

Fotó: Gábos Albin

Az isztambuli kiszállás nem lesz leányálom Katalin számára, mivel megtudtuk, hogy a szakszövetség csak a költségek egy részét tudja állni. A csíki sportolónak a legnagyobb kihívás a különböző állatorvosi engedélyek, útlevelek beszerzése, láttamozása. Ferencz Katalin saját maga szállítja majd lovait a Balkán-bajnokságra, Törökországba menet bulgáriai lovas barátainál fog megszállni egy éjszakára.