El szeretnék érni, hogy Bikfalva felkerülhessen az UNESCO-listára

Bíró Blanka 2019. augusztus 14., 09:01

Próbálják úgy fejleszteni a kúriáiról híres Bikfalvát, hogy felkerülhessen az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára.

Számos kúria található a településen. Nagyobb figyelmet kérnek. Archív

Ráduly István, a település polgármestere elmondta, a faluban minden utcát korszerűsítenek, a munkálatokat jövő évre fejezik be. Szerették volna az utcákat kockakővel burkolni, hogy ez is illeszkedjen a faluképbe, de erre az Európai Uniós projekt keretén belül nincs lehetőség, így mégis aszfaltoznak. Az önkormányzat megvásárolja a Simon-kúriát, jelenleg zajlanak a tárgyalások az örökösökkel, az ingatlant a tervek szerint múzeummá alakítják.

Úgy fogadták el a falu általános településrendezési tervét, hogy az kifejezetten az épített örökséget védi, már csak a szigorúan leszabályozott feltételek betartásával lehet új házat építeni, a régieket felújítani.

{A}

„Most már nem tartok attól, hogy valaki felépít egy négyemeletes szállodát Bikfalván. Ezt korábban megtehette volna, most már nincs erre lehetőség” – részletezte a polgármester. Ráduly István felidézte,

Bikfalván 38, hivatalosan nyilvántartott kúria áll, ezek mintegy fele megőrizte a 18. századi formáját, erre alapozva szorgalmazzák, hogy felkerüljön az UNESCO-listára.

„Tíz éve dolgozunk ezen a bikfalvi civil szervezetekkel, Várallyay Réka művészettörténésszel, Kerezsi János nyugalmazott iskolaigazgatóval. Öt évvel ezelőtt megrendeltünk egy tanulmányt, minden kúriát és parasztházat felleltároztak” – részletezte az elöljáró.

Azt tervezik, hogy adókedvezményeket biztosítanak azoknak a bikfalviaknak, akik felújítják a házaik homlokzatát, betartva az előírásokat.

Kovászna Megye Tanácsával közösen tavaly elkezdték a tárgyalásokat a művelődési minisztériummal a világörökségi listára való felvétel kezdeményezéséről, és abban bíznak, hogy jövőre lesz előrelépés az ügyben. Azóta Bikfalva épített öröksége bekerült az Erdélyi Értékek Tárába is.

Ráduly István elmondta, nemcsak a községnek, hanem a térségnek is fontos, hogy Bikfalva felkerüljön az UNESCO listára, hiszen Barcaságban a prázsmári szász evangélikus templomerőd az UNESCO Világörökség része, és turisták ezreit vonzza, olyanokat, akik épp ezeket az épületeket „vadásszák”.