Száz kilónyi friss, szentelt kenyérrel készülnek augusztus 20-ára

Szász Cs. Emese 2019. augusztus 13., 17:20

Hetedik alkalommal ünnepli idén Marosvásárhely magyarsága az államalapítás ünnepét augusztus 20-án. Míg az első évben egy templom udvarára szorultak az ünneplők, 2014-től a Színház téren zajlik a Szent István-napi ünnepség, amelyet minden évben az Új kenyér ünnepével kapcsolnak össze.

Fotó: Haáz Vince

Az ünnepséget szervező Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei elnöke, Cseh Gábor elmondta, a Marosvásárhelyi, Maros megyei magyarságnak is nagyon fontos ez az ünnep. „Szent István a keresztény magyar állam megteremtője, augusztus 20-a pedig a magyar állam folytonosságának az ezer éves emlékünnepe, ugyanakkor a legrégibb magyar ünnepünk, hiszen 1771-től nemzeti ünnep. A hagyományok szerint pedig Szent István napján sütötték az új búzából készült kenyeret, amely aztán az ünnepi asztal ékessége volt” – fejtette ki az ünnep fontosságát Cseh Gábor. Hozzátette, idén kicsit másként ünnepelnek majd, hiszen

színpadot is állítanak a Színház téren az egykori barátok temploma helyén, ott zajlik majd az ünnepi műsor augusztus 20-án 19 órai kezdettel.

{A}

Az ünnepi műsor fellépője és műsorvezetője Kilyén Ilka színművész, de Szabó Előd énekes, Sorbán Enikő népdalénekes, Boros Emese énekes, Fülöp Csongor zenész, valamint a Csillagfény Néptáncegyüttes és a Mezőcsávási Fúvószenekar is része a programnak. Ünnepi köszöntőt mond majd Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke, valamint Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselője is.

Fotó: Haáz Vince

Az ünnepség része minden évben az új kenyér megáldása és megszentelése, amelyet idén is a magyar történelmi egyházak képviselői végeznek majd,

a jelenlévők pedig kaphatnak egy darabot a megszentelt eledelből. Cseh Gábor a Székelyhon kérdésére elmondta, hogy tavaly két 40 kilós és egy 30 kilós kenyér fogyott el, idén is több mint 100 kilónyi friss, szentelt kenyérrel készülnek. Az óriáskenyereket a marosvásárhelyi Eldi pékség ajánlotta fel.