Vékony lesz a futsal 1. Liga

Józsa Csongor 2019. augusztus 13., 15:53

A tervezett tíz helyett csupán hét klubbal indul a román teremlabdarúgó 1. Liga soron következő idénye. A csapatvezetők elfogadták a versenykiírást, mi pedig nyugodtan nevezhetjük erdélyi bajnokságnak is az élvonalat, öt gárda székhelye ugyanis itt található. Szeptember elején rajtol a pontgyűjtés.

Számottevő az erdélyi képviselet. A székelyudvarhelyi csapat a kezdetektől jelen van az élvonalban. Archív Fotó: Barabás Ákos

A Csíkszeredai Imperial Wet, a Galaci United, a Dunărea Călărași, a Dévai Autobergamo, az FK Székelyudvarhely, a Temesvári Informatica és a Kolozsvári Clujana. E hét csapat alkotja a futsal élvonalat a 2019–2020-as idényben.

A tavalyi mezőnyhöz képest ez három együttessel kevesebb. Nem nevezett az első osztályba a két feljutott gárda, a Marosvásárhelyi VSK és a Kézdivásárhelyi SE, illetve a másodosztályba kérte az indulást a Jászvásári Poli és a Gloria Buzău. A kolozsváriak, noha búcsúztak az élvonaltól, a szakszövetség visszafogadta őket.

Alapszakasz és rájátszás

Nem volt egyszerű ekkora létszámmal olyan versenykiírást találni, amellyel meglesz a minimális meccsszám, bajnokot tudnak hirdetni. Abban állapodtak meg, hogy lesz alapszakasz és rájátszás. Előbbit ebben a naptári évben letudják egy oda-visszavágóval. Ezt követően az első négy helyezett a felsőházi, a többi három pedig az alsóházi rájátszásban folytatja.

A csíkszeredaiak Călărași ellen kezdenek. Archív Fotó: Gábos Albin

A felsőháziak a helyezések alapján 3, 2, 1, 0 pontot visznek magukkal, itt pedig mindenki játszik mindenkivel egy oda-visszavágót. Ezt követően a rangsor első és negyedik pozíciójában záró gárda az egyik, a második és a harmadik helyezett pedig a másik elődöntőben csap össze. Itt a párharcok az egyik fél második győzelméig tartanak. A győztesek a finálét játsszák – amelyik az egyik fél három diadaláig tart –, a vesztesek pedig a kisdöntőben (oda-visszavágó lesz itt) küzdenek meg az érmekért.

Az 1. Liga szeptember 7-én kezdődik, pár nappal azelőtt, 3-án Buzăuban rendezik a Szuperkupa-döntőt, amelyen a címvédő, a Csíkszeredai Imperial Wet és a Román Kupa-győztes, a Dunărea Călărași csap össze.

A csapatvezetők jelenlétében kisorsolták az alapszakasz menetét is, a nyitófordulóban a csíkszeredaiak újból a Călărași-sal néznek farkasszemet, míg a Futsal Klub Székelyudvarhely idegenben, Kolozsváron kezd.

Székely csoport a másodosztályban

Nem csak az élvonal együttesei tartottak megbeszélést, a 2. Ligába benevező klubok képviselői is egyeztettek. Ide tizenegy klub nevezett, a szakbizottság két csoportot alakított ki. Az egyikbe szinte teljesen székely csapatok kerültek: a Gyergyószentmiklósi Inter, a Gyergyóremetei Kereszthegy, a Marosvásárhelyi VSK, a Korondi Junior, a Kézdivásárhelyi SE és a Dévai West kapott besorolást. A 2. Liga küzdelmei szeptember 21-én kezdődnek.

A teremlabdarúgó 1. Liga első fordulójának (szeptember 7.) párosítása:

Dunărea Călărași–Csíkszeredai Imperial Wet
Temesvári Informatica–Galaci United
Kolozsvári Clujana–FK Székelyudvarhely
A Dévai Autobergamo szabadnapos.

{A}