Nyolc ország versenyzői mérkőznek meg a csíkszeredai sakkfesztiválon

Dobos László 2019. augusztus 13., 09:23

Nyolc ország több mint száz sportolója ül asztalhoz szerdán délutántól Csíkszeredában: a Nagy Imre Általános Iskola sportcsarnokában egy héten át zajlik a 22. Csíkszeredai Nemzetközi Sakkfesztivál.

Bíró Sándor egész életét a sakk határozta meg Fotó: Gábos Albin

Összesen hat verseny zajlik a csíki sakkfesztiválon: augusztus 14–20. között a hétfordulós Caissa nagyversenyen, illetve az U12-es és az U14-es korosztályúak a Balogh János Emlékversenyen méretkeznek meg. E három fő, klasszikus sakkverseny mellett augusztus 21-én rapid-, 22-én pedig villámsakkban mérhetik össze tudásukat a versenyzők, de ha lesz érdeklődő, akkor megrendezik az amatőrök, le nem igazolt sportolók számára a Hobby player tornát, ezen bárki részt vehet. Lesz feladványfejtő vetélkedő is.

Többen segítik a főszervezőt

Az eseményt felvezető hétfői sajtótájékoztatón Biró Sándor nemzetközi sakkmester, főszervező elmondta, amikor 22 évvel ezelőtt a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban az első sakkfesztivált rendezte, nem hitte, hogy megéri a 22. kiírást, és örül, hogy

tudta tartani elvét, minden évben valamilyen kedvezménnyel az ifjúságiakat, a tehetségeket támogatta.

„Pályázatokon vettem részt a Caissa Sakk Klubbal, ezeken nyertem pénzt a rendezésre. Idén is a magyar és a román korosztályos bajnokoknak, valamint a bíróknak szállást és étkezést tudok ebből a pénzből biztosítani. Két nyertes pályázatom volt, az egyik Csíkszereda Polgármesteri Hivatalánál, a másik pedig Hargita Megye Tanácsánál” – mondta el Bíró Sándor, akitől megtudtuk, hogy a sportigazgatóság többek között serlegekkel segíti a sakkfesztivált, a Nagy Imre Általános Iskola sportcsarnokát és külső sportpályáját (pingpongasztalok, focipálya) bocsátotta a sakkozók rendelkezésre, a Hargita Gyöngye ásványvizet szállít a sakkozóknak, az Ausztriából érkező, a versenyen részt vevő, székelyföldi származású Király Ferenc pedig kávéval támogatja az egyhetes rendezvényt.

Elhangzott, hogy az eddigi főszponzor, a Bank Post már nincs a piacon, így új főszponzor kerestetik. Biró Sándor az idei Tusványoson előrehaladott tárgyalásokat folytatott a magyar sakkszövetség új elnökével, Szabó Lászlóval, aki azt ígérte, segíteni fogja a csíki nemzetközi sakkversenyt.

Fotó: Gábos Albin

Sokan érkeznek Marosvásárhelyről

A sajtótájékoztatón elmondták, népes küldöttség érkezik Marosvásárhelyről, több mint 30 Maros megyei sakkozó jelezte indulását. Bíró úgy tudja, hogy Székelyudvarhelyen edzőváltás lesz az ISK sakk szakosztályánál, ezért onnan eddig csak egyetlen sakkozó jelentkezett. A benevezés még nem zárult le, de az biztos, hogy

a hazai sakkozók mellett sportolók érkeznek Magyarországról, Németországból, Ausztriából, Ukrajnából, Görögországból, Szlovéniából és Belgiumból.

Elküldte benevezését a magyar U20-as bajnok Tóth Nikoletta, a magyar U14-es bajnok Borhy Marcell, illetve az U20-as román bajnok Andreea Cristina Năstase. Az indulók között lesz a csíki sakkfesztivál hatszoros győztese, Barátosi Dániel (Aradi Vados Sakk Klub) nemzetközi mester.

Egy szintén sakkal kapcsolatos, kellemetlen hírt is megtudtunk: idén elmarad az őszi hagyományos korondi nemzetközi sakkfesztivál.

{A}