Még egy darabig nyelni kell a port a 131A jelzésű megyei úton, de remélhetőleg már nem túl sokáig

Fülöp-Székely Botond 2019. augusztus 13., 09:07

Másfél évnyi terveztetés után közbeszerzési eljárást hirdethetett Hargita Megye Tanácsa a Homoródszentmárton és Homoródkeményfalva között 131A jelzésű út felújítására.

Augusztus végéig várják az útfelújítást elvállaló cégek jelentkezését Fotó: Barabás Ákos

Noha a nemrég korszerűsített, Leányerdőn át vezető 132A jelzésű úttal egy időben szerette volna leaszfaltoztatni a Homoródszentmárton és Homoródkeményfalva közötti szakaszt Hargita Megye Tanácsa, végül ez nagyon eltolódott a tervezés miatt. Utóbbit – a közbeszerzési eljárás nyerteseként – egy szucsávai cég vállalta, ám a rendelkezésére álló harminc nap helyett több mint másfél évig bíbelődött. A tervező ez idő alatt számtalan problémát felvetett, amely hátráltatta a munkát, egyebek mellett egy korábban csak felújításra javasolt híd teljes újjáépítését kérte.

{A}

Több pénzre van szükség

Hargita Megye Tanácsa még 2017-ben pályázott sikeresen az útszakasz felújításának finanszírozásáért, összesen 10,5 millió lejes támogatást kapott az Országos Vidékfejlesztési Programban (PNDL). Bíró Barna Botondtól, az intézmény alelnökétől megtudtuk, hogy

az elhúzódó tervezés miatt megnövekedett a beruházás anyagi értéke, ami egyrészt az építkezési anyagok árnövekedésének, másfelől a korábban már említett hídépítésnek tudható be.

Fotó: Barabás Ákos

A projekt új értéke már 12 millió lej lett, a többletet pedig saját költségvetéséből kell finanszírozza az intézmény. Bíró arra is rámutatott, hogy a múltheti megyei önkormányzati döntésnek köszönhetően

közbeszerzési eljárást írhattak ki a legmegfelelőbb kivitelező megtalálása érdekében.

A haladás érdekében egy egyszerűsített eljárást alkalmaztak, így augusztus 29-ig várják a kivitelezők jelentkezését.

Megszüntetni a port

A felújítás Homoródszentmárton lakóinak régi álma, korábban többször elmondták lapunknak is, hogy

számtalan kellemetlenséget okoz az autók által felvert por, amely az útmenti házakra rakódik le, mindemellett a jobb közlekedési viszonyok megteremtését is elengedhetetlennek tartják.

A megyei tanács PNDL-s pályázatának szabályzata szerint 2020 végéig használhatják fel a korszerűsítésre megítélt támogatást.