Jelentős károkat okoznak a pókhálós és a selyemfényű puszpángmolyok

Bíró Blanka 2019. augusztus 12., 17:52

Látványos pusztítást okoz Háromszéken a pókhálós moly és a selyemfényű puszpángmoly. Sepsiszentgyörgy közterületein elsősorban a puszpángbokrokat támadta meg a kártevő, de más díszcserjékben is kárt tett már.

A károkozók utáni állapotok. Lehangoló látvány Fotó: Bíró Blanka

Kedves Árpád kertész lapunknak elmondta, falvakon panaszkodnak, hogy a kertekben, a gyümölcsfákon jelentkezik a kártevő. A lepke petecsomóit a levélkék fonáki részén rakja le,

a száraz gallyak között a pókhálószerű szövedékek lebegnek, a fertőzött növény látványa kelletlen, zavaró.

Kovács István egy sepsiszentgyörgyi belvárosi szálloda tulajdonosa elpanaszolta, hogy puszpángból, vagy más néven buxusból alakítottak élősövényt a hotel parkjában, évekig nem volt gondjuk vele, nem volt kártevője, csak nyírni, formára alakítani kellett, idén azonban megtámadta a puszpángmoly. Folyamatosan permeteznek, mégis újabb gócok jelennek meg a sövényben.

Fotó: Bíró Blanka

Czimbalmos Csaba sepsiszentgyörgyi városmenedzser hasonló gondokról számolt be:

a városi kertészet munkatársai többször is permeteztek, de nem sikerült teljesen visszaszorítani a kártevőket.

Fotó: Bíró Blanka

Kedves Árpád szerint több hatóanyag szükséges a védekezéshez, rovarölő szer mellett a növényvédő használata is ajánlott, hiszen a megtámadott bokrok, fák meggombásodhatnak, a növény lehervad, elsárgul.

Amint a kártevő megjelenik azonnal permetezni kell, majd kéthetente ismételni a kezelést, a bokrok ágait széthajtogatva, hogy mindenhol érje a permet.

{A}

A kertész hangsúlyozta, a szakboltokban eligazítást nyújtanak, hogy milyen szert kell vásárolni. Az elszáradt részeket le kell metszeni, az sem gond, ha a növény nagy részét vissza kell vágni, hiszen például a puszpáng jól tűri a nyírást, elképzelhető, hogy következő évben kihajt.

A selyemfényű puszpángmoly (Cydalina perspectalis) ázsiai elterjedésű, Európában Németországban jelent meg először, Magyarországon 2011-ben jelezték a felbukkanását. A pókhálós moly viszont Európában elterjedt, több alfaja ismert. A lepkék ártalmatlanok, de csomókban lerakják a petéiket a levelek fonákjára, a kikelő hernyók pedig felfalják a leveleket.