A visszajelzések igazolják az EMI-tábor létjogosultságát

Gergely Imre 2019. augusztus 12., 21:05

Több év után idén először nem verte el az eső az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) egyesületének nyári táborát, a vasárnap zárult ötnapos fesztivál szinte teljes ideje alatt jó idő volt – vezette fel rövid értékelőjét Sorbán Örs, a tábor főszervezője.

Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke (középen) az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) nyári táborában Fotó: emi-tabor.hu

Ez a táborozók létszámára is jó hatással volt,

többen vettek részt idén az eseményen, mint egy éve.

Értékelőjében az EMI vezetője hozzátette, számukra az is pozitívum, hogy nem csak a koncertekre voltak kíváncsiak, hanem az előadósátrakban zajlott beszélgetéseken, előadásokon is szép számban vettek részt. Ez és az előadók visszajelzései is indokolják, hogy jövőre is megszervezzék Gyergyószentmiklóstól 4 kilométerre, a Forest kempingben a tábort.

Fotó: emi-tabor.hu

Anyagi nehézségeink miatt többször is felvetődött az évek során, hogy le kell mondanunk az EMI-táborról, de valami mindig arra késztetett, hogy folytassuk. Még nem zártuk le az elszámolásokat mindenkivel, de úgy látszik, hogy idén jól zárunk. Ez is okot ad arra, hogy ki merem jelenteni: jövőre ugyanitt, sor kerül a 16. rendezvényre is

– mondta Sorbán. Hozzátette, örül, hogy a rendezvényre minden évben számos rangos előadók fogadják el a meghívásukat. Idén ezek közül Kövér László, az Országgyűlés elnöke előadása emelkedik ki. Sajnálja ugyanakkor, hogy

a meghívás ellenére az RMDSZ tisztségviselői távol maradtak a tábortól,

de reméli, hogy az RMDSZ is csatlakozni fog az EMI, az MPP és az EMNP által kezdeményezett nemzeti kerekasztalhoz.

{K1}

Fel kell ismerni, hogy újabb és újabb fiatal generációk jelennek itt meg minden évben, és az ő igényeikhez is kell alkalmazkodni, amikor a jövő évi tábor programjának összeállítása történik, ideértve azt is például, hogy milyen zenekarokat hívnak meg – fűzte hozzá a főszervező.

{A}

Kövér László: mentalitásváltásra is szükség van

A demográfiai helyzet javításához mentalitásváltásra is szükség van, erről beszélt Kövér László, az Országgyűlés elnöke Gyergyószentmiklóson a hétvégén az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) egyesület nyári táborában szervezett pódiumbeszélgetésen. Elmondta: Magyarország élen jár Európában abban, hogy a GDP-je közel öt százalékát fordítja a népesedéspolitikára, de a kormány családpolitikája csak azt célozza, hogy elhárítsa a gyermekvállalás fizikai és anyagi akadályait a fiatalok útjából. Hozzátette: a munka neheze azonban csak ez után jön, mert a kedvezőtlen demográfiai folyamatok megfordításához mentalitásváltásra is szükség van.