Lehűlés követi a kánikulát, majd újabb meleg időszak következik

Székelyhon 2019. augusztus 12., 16:55

Kánikula és jelentős lehűlés váltogatja egymást a következő két hétben, csapadékra leginkább augusztus 14-e és 17-e között, valamint augusztus 20-a után számíthatunk – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) által kiadott, az augusztus 12-e és augusztus 25-e közötti időszakra vonatkozó előrejelzésből.

Visszatér még a kánikula, amit újabb lehűlés követ. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Erdélyben az első két nap kánikula lesz, 35 Celsius-fok körüli nappali csúcshőmérséklettel, majd

erőteljes lehűlés következik, augusztus 17-én sehol nem lesz 25 Celsius-foknál melegebb

– ismerteti az előrejelzést az Agerpres.

{A}

Augusztus 18-a és 20-a között napról napra melegebb lesz, a hőmérő higanyszála ismét 30 Celsius-fok fölé emelkedik, majd újabb lehűlés következik. Az éjszakai legalacsonyabb hőmérsékleti értékek a nappaliaknak megfelelően változnak: a kezdeti 16 Celsius-fokról 12-re csökkennek, majd augusztus 20-körül 14 Celsius-fokra nőnek, 21-e után pedig ismét csökkenni kezdenek.

Csapadékra leginkább augusztus 14-e és 17-e között, valamint augusztus 20-a után számíthatunk.

A hegyvidéken péntekre 16 Celsius-fok köré esnek vissza a nappali maximumok, augusztus 20-án ismét 21 fok lesz, és ez nagyjából változatlan marad a periódus végéig. Légköri instabilitásra augusztus 14-e és 17-e között, valamint 20-a után számíthatunk.

A prognózis a readingi (Anglia) székhelyű Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központjának (ECMWF) adatai alapján készült.