3. Liga: visszalépett a Marosvásárhelyi VSK, kisorsolták a menetrendet

Horváth Bálint Ottó 2019. augusztus 12., 17:01

Az utolsó pillanatban visszalépett a harmadosztályú labdarúgó-bajnokságtól az idén feljutott, de anyagi támogatás nélkül maradt Marosvásárhelyi VSK. A Román Labdarúgó-szövetség hétfőn délután kisorsolta a pontvadászat öt csoportjának menetrendjét.

A Maros megyei 4. ligás bajnokságot és a harmadosztályú osztályozót is megnyerte a VSK, mindezt hiába. Korábbi felvétel Fotó: Gálna Zoltán

A múlt héten a marosvásárhelyi csapatot még besorolták az erdélyi együtteseket felvonultató 5-ös csoportba. Már akkor kétséges volt a VSK indulása, mivel a Marosvásárhelyen közismert politikai viszályok miatt

a klub nem kapta meg a működéséhez szükséges pénzügyi támogatást, így képtelen fenntartani a csapatot a 3. Ligában.

A költségvetés-kiigazítást ugyan megszavazták a városi tanácsban, ennek összege azonban arra sem volt elég, hogy az előző idényből maradt tartozásokat kifizessék, nemhogy megfelelően előkészítsék a következő szezont.

A VSK pedig nagy célokkal készült az új idényre, hiszen

egyértelműen a feljutásra pályázott.

Ennek eléréséért a nyár folyamán bejelentette az új szakmai stábját és három tehetséges játékos leigazolását is, akik kénytelenek voltak felbontani szerződéseiket és elhagyni a klubot.

A marosvásárhelyi csapat visszavonulását hétfőn fogadta el a Román Labdarúgó-szövetség, amely az előző szezonban kiesett Sporting Roșiori együttesével helyettesítette. A Teleorman megyeieket viszont nem az 5-ös csoportba sorolták a VSK helyére, ahová a Kudzsiri Metalurgistul került.

{A}

A sorsolás szerint az erdélyi együtteseket tartalmazó 5-ös csoport első fordulójában Hargita megye képviselője,

a Székelyudvarhelyi FC az egyetlen Maros megyei csapattal, – tavaly még három volt a csoportban – a Szászrégeni Avântullal találkozik idegenben.

Első hazai mérkőzésükön a második fordulóban az udvarhelyiek a Váradszentmártoni SK ellen játszanak. Szászrégen első kiszállása a Kolozsvári Sănătatea otthonában lesz.

Kovászna megye résztvevője, a Kézdivásárhelyi SE az 1-es csoportban érdekelt, a nyitófordulóban a Galaci Universitatea Dunărea de Jos vendégeként játszik. A KSE első hazai meccsén a Foresta Suceavát fogadja. 

Az új bajnokság az augusztus 24-ei hétvégén rajtol.

Az őszi idény november 30-áig tart, a tavaszi pedig március 7-én kezdődik, és május 30-án fejeződik be. Az elmúlt idényhez hasonlóan az öt tizenhat csapatos csoportból a bajnokság végén az öt csoportelső feljut a 2. Ligába, míg a 13-16. helyezettek, illetve a leggyengébb 12. kiesik.

Labdarúgó 3. Liga, az 1. forduló programja:

1-es csoport:
FC Botoşani II.–Bákói Aerostar,
Ozana Târgu Neamţ–CSM Focşani,
Ceahlăul Piatra Neamţ–Ştiinţa Miroslava,
CSM Paşcani–Galaci Oţelul,
Galaci Universitatea Dunărea de Jos–Kézdivásárhelyi SE,
Foresta Suceava–Sporting Lieşti,
Huşana Huşi–Bucovina Rădăuţi,
Bákói CSM–Şomuz Fălticeni.

5-ös csoport:
Zilahi SCM–Dési Unirea,
Sellenberki Viitorul–Gyulafehérvári Unirea,
Besztercei Gloria–Kolozsvári Sănătatea,
Szászrégeni Avântul–Székelyudvarhelyi FC,
Váradszentmártoni SK–Nagyváradi Luceafărul,
Kolozsvári CFR II.–Alsógáldi Industria,
Tordai Arieşul–Nagybányai Minaur,
Lénárdfalvi Comuna–Kudzsiri Metalurgistul.