Háromszéken szakértőkkel figyelhetik a tetőző meteorrajt

Bíró Blanka 2019. augusztus 11., 17:20

A Vega Csillagvizsgáló idén is megszervezi a hullócsillagok megfigyelését, az érdeklődőket augusztus 12-én 21 órától várják a Sepsiszentgyörgyhöz közeli Benedekmezőre.

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay.com

A Perseus csillagkép felől érkező Perseidák meteorraj július 20. és augusztus 20. között figyelhető meg, ám a jelenség augusztus 13-ára virradóan tetőzik. Idén a telihold előtti időszakra esik az időpont, így a Hold fénye elrejti a halványabb meteorokat, ezért óránként legtöbb 20–30 hullócsillagra számítanak a szakértők.

{A}

A hullócsillagok leginkább szabad szemmel figyelhetők meg, ám a csillagvizsgálónál távcsövön keresztül meg lehet nézni a Holdat, a Jupiter és a Szaturnusz bolygókat – tájékoztat Csere Mihály szervező. Érdemes időben, még sötétedés előtt megérkezni a helyszínre, ha ez mégsem lehetséges, akkor a kijelölt parkolóhelyen kell hagyni a gépkocsit, hogy ne világítson másokra a fényszóró.

A szervezők arra kérnek mindenkit, hogy küszöböljenek ki minden fehérfény-forrást – éppen ezért

tilos a telefon vakujával világítani, és a háttérfényét is minimálisra kell csökkenteni.

A szem 20–30 perc alatt alkalmazkodik a sötétséghez, és ezt fél másodperc alatt „le lehet nullázni”. Érdemes melegen felöltözni, és lehet vinni ételt-italt, például forró teát. A meteorok látszólag a Perseus csillagkép felől érkeznek, valójában azonban a Swift-Tuttle üstökös a forrásuk. A 130 éves keringési idejű égitestről apró törmelékek válnak le, ezek a légkört elérve elégnek, így alakulnak ki a fényjelenségek.