Ismerik a koldusok kedvelt helyeit, megpróbálnak fellépni ellenük

Simon Virág 2019. augusztus 11., 13:18

Nyáron nemcsak a lakók által gyakran látogatott helyeken, hanem a turistalátványosságoknál is számos kéregetővel találkozhatunk Marosvásárhelyen és Segesváron. Mindkét városban a helyi rendőrség megpróbál fellépni ellenük, de nem sok sikerrel.

Fotó: Haáz Vince

Marosvásárhelyen idén ötvennél is több, köztereken kolduló gyermeket és felnőttet azonosított és büntetett meg a helyi rendőrség. Mint Raul Matiş, a rendőrség vezetője elmondta, főleg a nagyáruházak parkolóiban, a templomok előtt, a belvárosi teraszok és a Víkendtelep környékén vannak kéregetők. Legtöbbjük helyi, a Hidegvölgyben lakik, de vannak a Băneasa utcából is.

{A}

A helyi rendőrség többször felhívta a városlakók figyelmét, hogy ne adjanak pénzt, hiszen így bátorítják a cselekedetet, s egyre több gyermeket küld koldulni a hozzátartozója. Azonban a városlakók továbbra is pénzzel és élelemmel „segítik” a kéregetőket.

Idén Marosvásárhelyen ötven koldust büntettek meg, a felnőttek esetében a nevükre állítják ki a legkevesebb 100 lejes pénzbírságot, a kiskorúak esetében a szülőkre.

De mindhiába, ezeket soha nem fizetik ki, így ez a fegyelmezési módszer nem elég hatásos. Amennyiben gyermekkoldusokat találnak az utcákon felügyelet nélkül, beszállítják őket a sürgősségi gyermekjogvédelmi központba. Idén  tizenöt, 2 és 15 év közötti gyereket kísértek be. Ott addig maradnak, amíg nem azonosítják a szüleiket és haza nem viszik őket.

Segesváron nem a városlakók, hanem a turisták „bátorítják” a koldusok jelenlétét, főleg a turistalátványosságnak számító középkori lakott várban. Mint a közszolgálati rádió román szerkesztőségének a segesvári helyi rendőrség vezetője, Ioan Alb elmondta,

Segesvárra főként a környező településekről, Fehéregyházáról és Héjjasfalváról érkeznek a kéregetők, naponta akár félszázan is.

Elsősorban a várban levő turistáktól kéregetnek, sikerrel. Mint a helyi rendőrség vezetője elmondta, két alapítvány munkatársaival és a városháza szociális igazgatóságával közösen próbálják kiszorítani a kéregetőket a belvárosból és a várból, több-kevesebb sikerrel. Idén már kétszáznál több pénzbírságot róttak ki, ezek nagy részét azonban soha nem törlesztik az érintettek.