Szembenézhetünk Őseinkkel (x)

2019. augusztus 10., 09:26

Európa legnagyobb lovas hagyományőrző rendezvénye idén is Bugacon lel otthonra augusztus 16. és 18. között. A világ legnagyobb jurtája mellett, több mint 50 hagyományőrző- és sportesemény, tudományos kiállítás, előadás, valamint több tucat koncert várja az érdeklődőket.

Fotó: Ősök Napja

Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, az V. Ősök Napja fővédnöke a programokról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón hangsúlyozta:

immár ötödik alkalommal rendezik meg a Kárpát-medence egyik legnagyobb hagyományőrző ünnepét, amellyel a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állítanak emléket.

Mint mondta, a magyar őstörténetnek nemcsak múltja, hanem jelene és jövője van, amelyet elsősorban a tudományos kutatómunkával lehet a jövő nemzedék számára megőrizni.

A fiatal nemzedék vegye újra szemügyre a korábbi kutatásokat, felfedezéseket, ellentmondásokat, feszültségeket és rendezze végre közös dolgainkat

– jelentette ki.

Fotó: Ősök Napja

Bíró András Zsolt antropológus, humánbiológus, a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány elnöke elmondta: újdonság az idei rendezvényen a nomád felvonulás, amelyen

több száz résztvevő lovakkal, tevékkel, bivalyokkal, szekerekkel, korhűen idézi meg a magyarok Kárpát-medencei bejövetelét.

A rendezvényen már megszokottá vált előadások, íjászbemutatók, foglalkozások mellett, idén egy valódi kuriózumot tartogatnak a szervezők, amely kiemelt fontossággal bír az erdélyi látogatók számára, mivel a nemrégiben, Erdélyben felfedezett hun lovas maradványait most először tárják a nagyközönség elé. Kérdésünkre Biró András Zsolt elmondta, hogy

az Attila sátrában helyet kapó hun előkelőség földi maradványai, egy úgynevezett rekonstruált sírban lesznek megtekinthetőek.

További érdekessége a rendezvénynek, hogy a megtalált hun előkelőség koponyájáról vett minta alapján, szakértől egy kiváló csoportja teljes arcrekonstrukció végzett, ezáltal elevenítve meg ősünket.

Fotó: Ősök Napja

Varga Zoltán programigazgató elmondta: az erdélyi magyarok saját ősükkel tudnak szembenézni, ha kilátogatnak Bugacra, az Ősök Napjára, valamint megjegyezte: a Maros megyei múzeum munkatársai által megtalált lovas hun temetkezés valódi maradványaiból végzett genetikai vizsgálatok igazolják a magyarok keleti származását.

Az Erdélyből indulóknak továbbá azt üzenik a szervezők, hogy ne csak egy napra látogassanak ki, mivel kemping várja a messziről érkezőket, ahol XXI. századi körülményeket biztosítanak, ezzel is megteremtve a felhőtlen kikapcsolódás lehetőségét.

A háromnapos eseményen magyar és külföldi előadók különféle természettudományi és régészeti témákban, a magyar őstörténettel kapcsolatban tartanak előadásokat. A színpadon változatos zenei programokat kínálnak: népzene és néptánc előadások mellett több tucat koncert is színesítik a programkínálatot.

A rendezvény az ősökre való megemlékezéssel, a szertűzzel ér véget, amikor a magyar ősvallás felelevenítői, tucatnyi táltos-dobos kíséretében megszólaltatják a világ legnagyobb sámándobját.

Szabó László, Bugac polgármestere kiemelte, hogy évről évre egyre bővül azoknak a látogatóknak a száma, akik azonosulni tudnak az ősök kultúrájával és ellátogatnak az eseménynek otthont adó három ezer fős településre, Bugacra.

Részletes műsorkivonat és további információk az osoknapja.hu vagy az Ősök Napja Facebook-oldalon található. A rendezvényre egyébként díjtalan a belépés.

(X)