„Idegen nyelvű” reklámozás miatt tízezer lejre bírságolták a Csíki Sör Manufaktúrát

Barabás Hajnal 2019. augusztus 09., 15:47

Panaszra reagálva tartott ellenőrzést a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség a csíkszentsimoni Csíki Sör Manufaktúrában, amelynek eredményeként tízezer lejes bírsággal sújtották a gyárat működtető céget.

Fotó: Székelyhon

„Köszönjük a hatóságoknak a tízezer lejes büntetést, amit azért állítottak ki, mert Székelyföldön, ahol a lakosság több mint 70 százaléka magyar, mi vettük a bátorságot, hogy magyar nyelven készítsük reklámjainkat” – ezt az ironikus hangnemű bejegyzést tették közzé a csíkszentsimoni sörgyár Facebook-oldalán azt követően, hogy a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség ellenőrzést tartott, és bírságot szabott ki magyar nyelvű reklámozásért.

{A}

Lénárd András, a Tiltott Csíki Sört gyártó Lixid Projekt Kft. tulajdonosa érdeklődésünkre úgy fogalmazott, nem egyedi eset, hogy ellenőrzéseket tartanak a sörgyárban, „szinte kéthetente” jár vizsgálatot tartani valamely hatóság, nem csak a fogyasztóvédelem. A mostani eset kapcsán úgy nyilatkozott,

azt rótták fel nekik, hogy legújabb nyereményjátékukat a címkéken csak magyar nyelven reklámozták.

Mint mondta, minden információ nem fért rá a címkékre, de a weboldalukon a nyereményjátékról az információk román nyelven is elérhetőek.

Már sokszor bírságolt meg a fogyasztóvédelem, hogy magyarul reklámozunk. Ha nekem van egy eladó lovam, akkor miért nem hirdethetem meg magyarul, hogy van egy eladó lovam? Azért szerintem nem bírságolhat meg senki, hogy nem hirdettem meg románul is

– vélte a cégvezető.

A jegyzőkönyvben egyébként az szerepel, hogy idegen nyelvként reklámoztak, azért szabták ki a bírságot.