Antal Árpád: fejetlenség jellemzi a romániai közpénzügyi rendszert

Bíró Blanka 2019. augusztus 08., 19:00

Próbálnak újítani, reformokat bevezetni a közpénzügyi rendszerbe, ám a kormány tagjai nem gondolják végig a következményeket, ami hatalmas kiadást eredményez a költségvetésben – szögezte le Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Antal Árpád polgármester Fotó: Vargyasi Levente

A városvezető rámutatott, erre a legjobb példa a speciális nyugdíjak emelkedése, amivel nem is számolt a kormány. „Kitalálták, hogy bruttósítják a fizetéseket, az alkalmazott kell fizesse a társadalombiztosítási járulékok nagy részét. Ez csak egy varázslat volt, az alkalmazottak nem nyertek semmit, hiszen a bruttó megnőtt, a nettó jövedelem maradt. Viszont sok jogszabály a speciális nyugdíjakat a rendszerben dolgozók bruttó jövedelméhez viszonyítja, így hirtelen azok megkétszereződtek, és több lett a nyugdíj, mint a dolgozók nettó jövedelme” – részletezte Antal Árpád.

{A}

Az igazságszolgáltatásban például tízezer lej volt az átlagfizetés, ennek megfelelően nyolcezer lej a nyugdíj, a bruttó növelésével az alkalmazottak kézbe ugyanannyit kapnak, de a speciális nyugdíj megkétszereződött.

A politikus rámutatott, a költségvetés-kiigazítás tervezete sokkoló, a kormányzó párt „kétségbeesését jelzi” az, hogy az önkormányzatoknak szánt pénz több mint felét a pénzügyminisztériumban tartja.

Sepsiszentgyörgy ugyan nem jár rosszul a költségvetés-kiigazítás során, de Antal Árpád azt az elvet tartja „mélységesen felháborítónak”, hogy minden adót termelő várostól elveszik a pénzt, de Bukaresttől nem, sőt sokkal többet adnak a fővárosnak, miközben például a községeknek „aprópénzeket” juttatnak.

Nincs az rendben, hogy Bukarest egyes kerületeiben, ahol a legmagasabb a jövedelem, a legalacsonyabb az adó, ingyenes a szemétszállítás, populista szemfényvesztésekre költik a pénzt, majd panaszkodnak, hogy elfogyott

– összegezte az elöljáró.