Pluszjuttatások várnak azokra a végzősökre, akik munkába állnak

Széchely István , Antal Erika 2019. augusztus 09., 10:38

Az idei középiskolai végzősök mintegy negyede jelentkezett be munkakeresőként a munkaerő-elhelyező és szakképző ügynökséghez Hargita megyében. Többségük vélhetően kérni fogja a munkanélküli-segélyt.

Előnyös a frissen végzett fiatalok számára, ha az álláskeresési periódus lejárta előtt munkát találnak. Képünk illusztráció Fotó: Thomas Câmpean

A valamivel több mint 2200 középiskolai végzős fiatal közül 489-en jelentkeztek be munkakeresőként a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező és Szakképző Ügynökséghez. Ezt a tanulmányaik befejezését követő hatvan napon belül kell megtenniük, ellenkező esetben nem kérhetik a munkanélküli-segélyt.

Noha a középiskolai végzősök esetében a hatvannapos időszak július utolsó napján véget ért,

a jelentkezők száma még nem végleges,

ugyanis a szakiskolai oktatás július végén fejeződött be, így a szakoktatás végzősei még szeptemberben is bejelentkezhetnek az ügynökséghez munkakeresőkként – tájékoztatott Jánó Edit, a megyei munkaerő-elhelyező és szakképző ügynökség osztályvezetője.

{A}

A végzősök többsége valószínűleg kérni fogja a munkanélküli-segélyt – amelyre augusztustól váltak jogosultakká –, ugyanis

a munkakeresőként bejelentkezők között nem volt olyan, aki júliusban állást talált volna

– tudtuk meg az ügynökség munkatársától. Jánó Edit egyébként azt is elmondta, hogy minden évben vannak olyanok, akik már a hatvannapos munkakeresési időszak lejárta előtt munkába állnak, a tavalyi jelentkezők közt például 55 ilyen fiatal volt.

Akik nem találnak munkát, a hatvan nap lejárta után havi 250 lej értékű munkanélküli-segélyre jogosultak,

ugyanakkor már a jelentkezésük pillanatától egészségbiztosítottakká válnak, alanyi jogon járó biztosításuk ugyanis tanulmányaik befejezésekor megszűnik. Ezért vannak olyanok is a munkakeresőként bejelentkező fiatalok között, akik főként az ingyenes egészségbiztosítás miatt jelentkeznek. Ez azoknak is kedvező lehetőség, akik nem munkavállalásra készülnek, hanem a felsőoktatási rendszerben folytatnák tanulmányaikat.

Azok a fiatalok, akik munkába állnak, további juttatásokra is számíthatnak: ha a hatvannapos időszakon belül állást találnak, 750 lejt kapnak munkába álláskor, és ha nem szakítják meg a munkavállalást, egy év letelte után újabb 750 lejt – tájékoztatott az elhelyezkedés előnyeiről Jánó Edit.

Maros megyében 320 középiskolát végzett fiatal regisztrált a megyei munkaerő hivatalnál

– tudtuk meg Gheorghe Ștef Maros megyei igazgatótól, aki elmondta, mindazok, akik határidőn belül jelentkeztek és nem találnak munkahelyek, igényelhetik a munkanélküli segélyt. A hivatal számos szakmai tanfolyamot szervez, ahová várja a munkanélkülieket. A már létező kurzusok mellett augusztustól négy  új képzés is indul: közbeszerzési szakembert, otthoni idős-ápolót, biztonsági őrt és kereskedelmi dolgozót képeznek.