Az RMDSZ-t vádolja a polgármester, hazugot kiált a szövetség

Simon Virág 2019. augusztus 09., 09:02

Nem lesz pénz az iskolák működtetésére, s már szeptemberben gond lehet a közvilágítással és a jelzőlámpák működtetésével – állítja Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester, aki szerint mindezért az RMDSZ okolható. Válaszában a Maros megyei RMDSZ azt írja, „a polgármester hazudik!”

Az RMDSZ hisztéria helyett munkát és eredményeket vár a városvezetéstől Fotó: Haáz Vince

Dörgedelmes levelet írt a városlakóknak Dorin Florea polgármester, amelyben arról számol be, hogy az augusztus 1-jei, a költségvetés kiegészítése kapcsán történt szavazás miatt

az iskoláknak nem lesz pénzük működésre, a folyamatban levő munkálatokat végző cégek kénytelenek lesznek ezeket felfüggeszteni, mivel nincs az év végéig elkülönített pénzösszeg.

Florea azt állítja, hogy

  • a városi önkormányzati képviselők jelentős része „anélkül, hogy megértenék a polgármesteri hivatal által kezdeményezett projektek támogatásának fontosságát, 70 százalékkal megcsonkították a finanszírozást bizonyos költségvetési tételeknél. Több mint 25 ezer marosvásárhelyi diákot érint az RMDSZ-es tanácsosok által megcsonkított és 2019. augusztus 1-jén megszavazott költségvetés-kiegészítés.”
  • több iskolában nem lehet folytatni a megkezdett munkálatokat, de a víkendtelepi olimpiai „ballont” is a megszűnés veszélye fenyegeti a közműszolgáltatások törlesztésének ellehetetlenítése miatt; az új csúszdák beszerzése és felszerelése a Víkenden veszélybe került a finanszírozás megvonása miatt. De nem tudják folytatni a játszóterek felszerelését és a Március 8. utcában elkezdett munkálatokat sem.
  • „a közvilágítás és a jelzőlámpák működése is veszélybe kerül, hiszen  a költségvetés-kiegészítésben kérték a költségvetés megemelését 1,5 millió lejjel az idei évi villanyáram-fogyasztási számlák kiegyenlítésére. Jóváhagytak 500 ezer lejt, ez az összeg pedig nem elég a már kiállított számlák kifizetésére, így fennáll annak a veszélye, hogy a fizetés elmulasztása miatt kibocsátják a lekapcsolási rendeletet szeptemberben.”

De nem tudják a fiatal édesanyákat sem támogatni, a kerékpárutakat kiépíteni, nem tudják folytatnia tömbházak hőszigetelését sem.

{A}

A közeljövőben a Marosvásárhelyi Városi Sportklub több mint 2000 sportolóját fogja érinteni a klub támogatásának hiánya, mivel a pénzösszeget csak augusztusig utalták ki

– írja a városvezető, aki kilátásba helyezte, hogy az állam felhatalmazott intézményeihez fordulnak, hogy „vizsgálják ki a visszaélésre való felbujtásokat és a felelősségvállalás nélkül elkövetett visszaéléseket”.

Az RMDSZ válasza

Válaszában a városi RMDSZ szerepét is átvállaló Maros megyei RMDSZ egyetért a polgármesterrel abban, hogy az állam „felhatalmazott intézményeinek” meg kellene vizsgálniuk Marosvásárhely Polgármesteri Hivatalának működését.

Számokkal támasztják alá azt, hogy szerintük a városvezető miért nem mond igazat. A Maros megyei RMDSZ szerint az iskolák működésére, felújítására év elején összesen 32 millió lej volt elkülönítve, és a kiegészítéskor újabb 3 millióval volt megemelve a keret. A folyamatban lévő javításokra szánt összeg például 800 ezer lejjel lett több a költségvetés-kiegészítésnek köszönhetően. Mi több, a múlt héten jóváhagyott költségvetés-kiegészítés keretében a polgármester által emlegetett Március 8. utca felújítására 2,2 millió lejt szavazott meg a képviselő-testület (2017-től kezdődően az RMDSZ javaslatára minden évben van erre a felújításra pénz elkülönítve, de a beruházást még mindig nem kezdték el), a játszóterek felszerelésére további 1 millió lejt, a parkokra 200 ezer lejt. 

A Marosvásárhelyi Városi Sportklub működésére a kiegészítés alkalmával újabb 3,5 millió lejt hagyott jóvá az önkormányzati testület. Úgy tudjuk, hogy a polgármesteri hivatal az áprilisban megszavazott összegeket sem utalta mostanáig a sportklubnak, mivel nem volt rá anyagi fedezete, noha bele volt foglalva a költségvetésbe. A fenti számok pontosan igazolják azt, hogy a polgármester nem mond igazat. A fent leírtak nyilvános adatok, amelyeket bárki megtalálhat a város honlapján

– olvasható a RMDSZ közleményében, amelyben az is benne van: „Hisztéria helyett munkát és eredményeket várunk!”