Az építőipari cégek érdeklődésének hiányával szembesül a hőszigetelési program Csíkszeredában

Kovács Attila 2019. augusztus 10., 11:19

Harmadszor kell kiírni egy hőszigetelésre vonatkozó közbeszerzési eljárást Csíkszeredában, egy másik esetben reménykednek, hogy lesz jelentkező.

Egyre nehezebbé válik kivitelezőt találni Fotó: Gábos Albin

Idén eddig három, Kalász lakótelepi társasház hőszigetelésére sikerült kivitelezési szerződést aláírnia a csíkszeredai polgármesteri hivatalnak, a Hunyadi János utcai 33., 35., illetve a Tető utca 13. szám alatti négyemeletes lakóépületeknél el is kezdték a munkát.

Öt másik – a Lendület sétány 10., a Testvériség sugárút 13., 16., a Kossuth Lajos utca 46. és Mihai Eminescu utca 2-4. szám alatti – tömbház esetében viszont

a héten lejárt a kivitelezésre meghirdetett második közbeszerzési kiírás határideje, és egyetlen ajánlat sem érkezett

– tájékoztatott kérdésünkre Dósa Eszter, a polgármesteri hivatal projektmenedzsment irodájának vezetője.

{A}

Így az újabb kiírás előtt elképzelhető, hogy az árak további aktualizálására lesz szükség, illetve kisebb tételekre szétválasztani a munkálatokat, amelyek értékét a legutóbbi liciten kevéssel több mint 6 millió lejre becsülték.

Folyamatban van még egy másik közbeszerzési eljárás a Lendület sétány 14., a Kossuth Lajos utca 20-26., a Testvériség sugárút 22. és a Pacsirta sétány 2. szám alatti tömbházak hőszigetelésének elvégzése érdekében, ezek esetében a hónap végén jár le az ajánlattevés határideje.

Mivel a kiírással kapcsolatban kiegészítő kérdéseket kapott a polgármesteri hivatal egy építőipari cégtől, erre a munkálatra remélhetőleg lesz jelentkező – tudtuk meg. Utóbbi hőszigetelések becsült értéke a kiírás szerint 8,2 millió lej.

Fotó: Gábos Albin

Előrelépésnek tekinthető viszont, hogy további tíz olyan tömbház, illetve lépcsőház esetében lehet számítani külső hőszigetelésre, amelyek számára a több éve alig működő ilyen célú kormányprogram biztosít 50 százalékos finanszírozást. Olyan társasházakról van szó, amelyeket részben – általában félig – szigeteltek korábbi támogatások segítségével, és jelenlegi állapotukban nem feleltek meg az európai uniós támogatású hőszigetelési program feltételeinek.

Mint Dósa Eszter elmondta, a tíz tömbház esetében aláírták a finanszírozási szerződést, viszont a munkálatokra vonatkozó műszaki tervek 2012-ben készültek, és azóta nemcsak az árak, hanem az előírások is változtak. Ezért a dokumentációkat naprakésszé kell tenni, majd utána lehet kiírni a kivitelezéshez szükséges licitet.

A lakók önrészének aktualizálását csak a várható költségek ismeretében kérheti a polgármesteri hivatal.

Az európai uniós támogatású hőszigetelési program legutóbbi, tavaly zárult pályázati kiírására Csíkszeredából 35 tömbház lakói jelentkeztek, közülük viszont 23 lemaradt a lehetőségről, mert esetükben nem készültek el időben a szükséges megvalósíthatósági tanulmányok – az ajánlattevő tervezők nem feleltek meg a közbeszerzési eljárás feltételeinek. Az új pályázati kiírást egyelőre még várják, minden dokumentáció készen áll erre – tudtuk meg.