Békésen vagy nem, de el kell hagyni a szociális szállót péntek reggelig

Simon Virág 2019. augusztus 08., 14:45

Péntek hajnalig, jelen állás szerint még a marosvásárhelyi szociális szállón maradhat az több mint félszáz személy, aki évek óta lakója az intézménynek. Ezen a napon azonban az épületet kiürítik, felállványozzák és elkezdik a felújítását.

Mindenkinek ki kell költöznie a szociális otthonból Fotó: Haáz Vince

A marosvásárhelyi városháza által létrehozott és működtetett szociális szállóban és éjjeli menedékhelyen 115 személy lakott, akiket felszólítottak, hogy két hónapra hagyják el az otthont, mert belső felújítások lesznek – számoltunk be korábban.

{K1}

A lakók egy részének, akik idősek vagy fogyatékkal élnek, a polgármesteri hivatal ajánlott más lakhelyet, a többiek maguk kellett volna boldoguljanak.

Az érintettek közül többen azt nyilatkozták, hogy nincs ahova menjenek, a kiadó lakások, szobák tulajdonosai nem akarják befogadni őket, s pénzük sincs, hogy piaci áron megfizessék az albérletet. A Pro Európa Liga emberjogvédő szervezethez fordultak és a városháza előtt is tüntetést szerveztek.

Fotó: Haáz Vince

A még bent maradt több, mint félszáz személy kilakoltatását csütörtökre tűzték napirendre. Délelőtt még meglepően csend volt a szociális intézmény környékén.

A lakók nagy többsége munkában volt, vagy albérletet keresett, csupán néhányan álldogáltak az otthon előtt, ahova újságírók nem léphettek be.

Az ott lévő illetékes  a Székelyhonnak azt mondta, hogy elsősorban a belső munkálatokat kell sürgősen elvégezzék a 70-es években épített épületben, mert a vezetékrendszerek nagyon elavultak, a vízvezetékek cserére szorul és a fűtésrendszert is ki kell cserélni. Ezért feltételül fontos, hogy az épület, két hónapra, üres legyen.

{A}

A lakók képviselője, Bodgan Oltean azt mondta, hogy a szerdára beharangozott víz-, villanyáram beszüntetése elmaradt, és úgy tudják, hogy legalább a hétvégét még az épületben tölthetik. Újra kihangsúlyozta, hogy azt szeretnék, ha legalább márciusig elhalasztanák a belső felújítást, és addig biztos mindenki tud egy kis pénzt gyűjteni és albérletbe költözni.

A egész közösség nyugtalan és fél, hiszen nem tudja, hogy mikor fog ruhástól, mindenestől az utcára kerülni. Nincs ahova menjünk, s ezt kellene megérte a városvezetés

– mondta a fiatalember.

Fotó: Haáz Vince

Makkai Gergely, Marosvárhely alpolgármestere a Székelyhonnak elmondta, hogy csütörtökön újra átnézték a szociális igazgatóság vezetőjével a lakók helyzetét. Ebből kiderült, hogy

jelenleg 15 érintett család van, a többiek helyzete vagy megoldódott, vagy maguknak kell boldogulniuk, mivel egyedülállóak.

Az érintettek közül három egyszülős család, nekik azt ajánlották fel, hogy a Materna leányanya-központba költözzenek be, ideiglenesen. Két családot a Gheorghe Marinescu, kettőt a gazdasági szakközépiskola bentlakásába helyeznek el, iskolakezdésig, egyet pedig befogad a pedagógiai gimnázium, ugyanakkor a Rhema Alapítványnál is be tudnak fogadni egy családot. Csütörtökön délelőtt két család jelezte, hogy talált albérletet és oda költözik.

Még négy családnak a sorra kérdéses, de legkésőbb hétfőig az ő helyzetük is megoldódik, mert a város többi bentlakásában találunk helyet nekik.

Azoknak, akiknek már találtunk, értesítettük a lehetőségről, és első körben úgy tűnt, hogy elfogadták az ajánlatot. Csütörtökön délután költöztetik el őket, lássuk, hogy akkor mit fognak mondani. A többi bentlakó személy egyedülálló, legtöbben dolgoznak is, nekik egyedül kell boldogulniuk. Az biztos, hogy pénteken az épületet felállványozzák és nekifognak a munkálatoknak. Az épület üres kell legyen” – nyomatékosított Makkai.

A városháza sajtószóvivője, Cosmina Pascan a Székelyhonnak megerősítette, hogy majdnem minden család számára találtak megoldást, s a munkálatoknak pénteken neki is kezdenek.

Fotó: Haáz Vince