Közösségbe szerveződve tesznek a nemzet megmaradásáért

Gergely Imre 2019. augusztus 07., 17:47

Az EMI-tábor fennállásának 15. alkalma ünneplésre is okot adhatna, de az elmúlt évben az erdélyi magyarság szempontjából nem a jó hírek gyűltek – hangzott el a Gyergyószentmiklóson, szerdán elkezdődött tábor megnyitóján.

Kinyílt a táborkapu: vasárnapig zajlik az eseménysor Fotó: Gergely Imre

Az első napon már viszonylag sok fiatal volt jelen a 15. EMI-táborban, amelyet ismét azon a helyszínen rendeznek meg, ahol az első években működött, és ahová tavaly tért vissza. A körülmények lényegesen javultak, a Gyergyószentmiklóst Gyilkos-tóval összekötő út mentén található Forest kempingben

komoly fejlesztések történtek egy év alatt.

Ami szintén komoly pozitívum lehet, és a részvételre ösztönözhet: számos év után először végig jó időt jósolnak a meteorológusok.

Fotó: Gergely Imre

A tábor szerdai hivatalos megnyitóján Szűcs Péter, az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) alelnöke emlékeztetett arra, hogy a 2018-as rendezvény óta őt és Sorbán Örs elnököt is kihallgatta a rendőrség, így az idei tábor üzenete ez is lehetne: bármennyi is a rosszakarójuk, nem fogják feladni, évről évre megszervezik majd, legyen bármennyire nehéz.

{A}

Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere köszönetét fejezte ki a szervezőknek, hogy hűek maradtak az elveikhez, rámutatva, hogy a 15 év alatt sok minden megváltozott, számos közösségi vezetőnek volt része meghurcoltatásokban. „Csak azokat hurcolták meg, akik a különböző háttérhatalmak szemében rászolgáltak erre, azért, mert kiálltak a nemzeti szimbólumainkért, anyanyelvünkért, nemzetiségi jogainkért” – fogalmazott Nagy Zoltán. Hozzátette: ezek a megpróbáltatások a közösség szempontjából jót tettek, hiszen „jobban értékelünk ma egy zászlót az önkormányzat homlokzatára kitűzve, egy magyar nyelvű feliratot a közintézmények falán”.

Felszólalt a megnyitón Mezei János, az MPP elnöke is, aki rámutatott, hogy a nemzeti érdekekért küzdők erős ellenszélben kell haladjanak a kitűzött cél felé, de ez a helyes út, és nem az, ha hátszéllel, céltalanul sodródnának.

Vállalni kell az ellenszelet

– mondta, kifejtve, hogy az EMI-táborról példát vehetne mindenki, aki nem képes venni a fáradtságot, hogy közösségbe szerveződve egy lépést is tegyen a nemzet megmaradásáért.

Fotó: Gergely Imre

Sorbán Örs a 15. évforduló kapcsán leszögezte, a tábor célja most is változatlan: abban bíznak, hogy a fiatalok nemcsak a bulikban, koncerteken vesznek részt, hanem az előadósátrakba „tévedve” tudásuk olyan nélkülözhetetlen ismeretekkel bővül, ami szükséges az egészséges nemzeti öntudat kialakulásához. Mint mondta, a tábor létrejöttét számos támogatónak köszönhetik, de ezeket nem sorolják fel. Már csak azért sem, mert vannak köztök olyanok, akik külön kérik nevük titokban tartását, tartva a román állam retorzióitól.

Várják a szervezeteket a nemzeti kerekasztalhoz

Az MPP, az EMNP és a MINTA biztosan jelen lesz azon a vasárnap délutáni beszélgetésen, amelyre az erdélyi nemzeti kerekasztal létrehozásának szándékával hívtak meg minden nemzetpolitikában érdekelt szervezetet. Sorbán Örs reméli, hogy az RMDSZ sem marad távol ettől.

Nagy szükség van a közös munkára, hiszen az elmúlt évben történtek is igazolják, a közösség egyre inkább szétesik, és így nem képes megvédeni magát a támadásoktól

– hangsúlyozta az EMI elnöke.

Az EMI-tábor programjáról

A vasárnapig zajló EMI-tábor előadásain és kerekasztal-beszélgetésein idén is főszerepet kapnak a történelmi, nemzetpolitikai, közéleti kérdések, de hagyományőrzéssel, néprajzzal kapcsolatos programpontok is színesítik a rendezvény mindennapjait. A tábor visszatérő neves előadói – mint Wittner Mária, Raffay Ernő, Babucs Zoltán – mellett idén Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke is jelen lesz, aki Szász Jenővel, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökével közösen részletezi Magyarország kormányának nemzetstratégiai törekvéseit.

Esténként koncertek szórakoztatják a táborozókat. Fellép többek közt az Omen, a Zorall, a Leander Kills és a Romantikus Erőszak is. A tábor részletes programja megtalálható az emitabor.hu oldalon.