Javítják a Hármaskereszttől Hargitafürdőig vezető utat

Kovács Attila 2019. augusztus 08., 09:04

Ajánlott óvatosan és lassan közlekedni mindazoknak, akik Hargitafürdő felé autóznak, mivel elkezdődött az odavezető út felújítása, feltörik a meglévő burkolatot.

A régi burkolatot feltörik, ez lesz az új úttest alapja Fotó: Gábos Albin

A Tolvajos-tetői Hármaskereszttől Hargitafürdőig vezető, 138A jelzésű megyei besorolású út kezdetén tábla jelzi a munkálatokat, egyúttal sebességkorlátozást is bevezetve. Nem véletlenül, mert

az út ugyan nincs lezárva, de csak lassan, bukdácsolva lehet tovább haladni.

Az út meglévő, aszfalttal javítgatott régi, töredezett beton burkolatát egy traktor által vontatott törőgéppel roncsolják darabokra, hogy az új út alapjául szolgáljon. A beavatkozás szerdán kezdődött el, a meglévő betonlapok feltörése, hengerelése után az úttestre tört kő réteg is kerül, majd megfelelő előkészítés, újabb hengerelés után következhet az aszfaltozás.

{A}

A csíkszeredai ING Service Kft. júniusban kapott megbízást a felújítás elvégzésére a Hargita Megyei Tanácstól a kivitelezés érdekében kiírt közbeszerzési eljárás nyomán.

Korábban a közel 5,5 kilométeres hosszúságú útszakasz korszerűsítési költségeit 8,8 millió lejre becsülték, a szerződés végül 8,6 millió lejben rögzítette a munkálatok értékét.

Az útfelújítás kivitelezési idejét 10 hónapban jelölték meg, a téli időszak kivételével, így a munka várhatóan jövőben fejeződhet be. Kérdésünkre Buzogány Károly, a cég igazgatója elmondta, a meglévő burkolatot 20–30 centiméteres darabokra törik, majd ezután következik a többi művelet. Számításaik szerint idén az út nagyobbik szakaszán, 3 kilométer hosszúságban egy réteg aszfaltot el tudnak teríteni.

Fotó: Gábos Albin

Korábban a felújításhoz szükséges kiviteli tervek elkészítése elhúzódott, mivel a kiírásra helyi tervező nem jelentkezett, csak Jászvásárról és Szucsáváról volt érdeklődés, ugyanakkor a szükséges szakhatósági engedélyek beszerzése is késett.

A költségeket egyelőre a megye saját költségvetéséből kell biztosítani, európai uniós támogatásért nem pályázhattak, mert a 138A jelzésű út nem köt össze két országutat.

Hargitafürdő jobb megközelítése érdekében a csicsói és csíkszeredai helyi önkormányzatok közigazgatási területén húzódó, a 13A országúttól Piricskére, majd onnan Hargitafürdőre vezető út korszerűsítése is hasznos volna, az érintett települések ezt egy közösségi fejlesztési egyesület keretében szeretnék kivitelezni.