Legyen ilyen is: használhatók az egészségügyi kártyák

Széchely István 2019. augusztus 07., 17:00

Orvosolták az egészségügyi rendszert kiszolgáló informatikai platform (PIAS) egy hónapja tartó működési zavarát, az egészségbiztosítási pénztár képviselőinek bejelentése szerint ismét működik az elektronikus egészségügyi kártyák rendszere.

Újra működik a rendszer. Kérdés, hogy meddig?

Az informatikai platform működik, erre vonatkozóan panaszokat nem kaptak az egészségügyi szolgáltatóktól, és reményeik szerint

ezután már nem fog előfordulni az, hogy a pácienseknek várakozniuk kell az egészségügyi kártyák informatikai platformjának üzemzavara miatt

– tájékoztattak megkeresésünkre a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztárnál. Az intézmény által szerkesztőségünkbe elküldött közlemény szerint augusztus 1-jére a problémák nagy részét elhárították az egészségügyi rendszer informatikusai, együttműködve a rendszer üzembe helyezésében részt vevő külsős partnercégek szakembereivel, és augusztus 6-án újraindították a platform működését.

{A}

Megjegyzik, hogy amíg kidolgozásra kerül egy, a PIAS minden rendszerelemére kiterjedő karbantartási szerződés, addig a közös szakembercsoport folytatja a rendszer megfigyelését. Az egészségügyi szolgáltatóknak – visszatérve a szokásos gyakorlatra – három napon belül kell online jelentést tenniük az elvégzett egészségügyi szolgáltatásokról, és azokat az egészségügyi kártyákkal kell hitelesíteniük.

A közlemény tartalmaz egy nyilatkozatot az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elnökétől, Vasile Ciurcheától is. „Elnézést kérek a betegektől és a szolgáltatóktól a rendszer meghibásodásai által több mint egy hónapon át okozott kellemetlenségek miatt. Megbeszéléseket folytatunk az egészségügyi szakmai szervezetek képviselőivel annak érdekében, hogy közösen megtaláljuk azokat a megoldásokat, amelyek csökkentik a bürokráciát az egészségügyben, és így az orvostevékenység minőségi javulásához is hozzájárulnak. Gondoskodnunk kell arról, hogy egy konzultáció során az orvos több időt fordíthasson a betegre és kevesebbet az adminisztratív teendőkre” – nyilatkozta Ciurchea.