Ízletes, egészséges saláták a Főnix Konyhától

Fülöp-Székely Botond 2019. augusztus 07., 16:38

Meglehetősen népszerűek, hiszen könnyen elkészíthetők, ízletesek és egészségesek is a különböző nyári saláták, ezért is döntött úgy Bándi Sándor Domokos, a Főnix Konyha szakácsa, hogy ezekből mutat be néhányat e heti rovatunkban. Édes, sós és savanyú ízek keverednek majd a receptekben.

A világ minden pontján népszerű az ázsiai saláta ízkavalkádja Fotó: Fülöp Attila

Éttermi tapasztalatai alapján Bándi Sándor Domokos elmondta, a saláták népszerűsége abból is látszik, hogy ezek teszik ki a rendelések 30–40 százalékát. Ez napi szinten 60–70 saláta elkészítését jelenti. Szerinte ezen ételek népszerűsége főleg abból fakad, hogy egyszerűen és sokféleképpen elkészíthetők, ugyanakkor többnyire zöldségekből állnak – persze ehhez társulhat a szárnyasok húsa vagy éppen valamilyen hal –, amelyek fogyasztása egyaránt egészséges és tápláló.

Most már elmondható, hogy a férfiak sem ódzkodnak annyira a salátáktól, hiszen egyre többször találkozom tőlük érkező rendelésekkel. Ez nem csoda, mivel a fogyókúrázóknak, a sportolóknak és azoknak is ajánlott, akik csak egyszerűen egészségesebb életmódot szeretnének választani

– magyarázta a szakember.

Igazi ízkavalkád

A keleti országokban mindig is szerették összekeverni az édeskés és a savanyú ízeket, gazdag gasztronómiai hagyományuk pedig a világ minden részén sikert aratott, ahogyan az úgynevezett ázsiai saláta esetében is – vezette fel a recept bemutatását a szakács.

Ezen étel elkészítéséhez mozzarellát, paradicsomot, fokhagymát, lila hagymát, koriandert, rozmaringolajat, mézet, citromot és avokádót kell vásárolnunk. Első lépésként vékony szeletekre vágjuk a paradicsomot és a mozzarellát, amelyeket rétegenként egymásra helyezünk, összességében egy kupolát alkotva. Erre kerül rá a lila hagyma és a szintén felvágott avokádó. A fűszerezés csak ezután következik, ami só, bors, rozmaringolaj, méz, friss koriander, apróra vágott fokhagyma hozzáadásából áll. Erre később facsarhatunk egy kis citromlevet, illetve balzsamecet-redukcióval is ízesíthetjük. Természetesen a fűszereket és egyéb ízesítőket csak rátettük a hozzávalókra, nem kellett összekavarni.

Az eredmény egy olyan ízkavalkád, amit mindenképp érdemes kipróbálni. Nekem az egyik személyes kedvencem

– jelentette ki Bándi.

Egy finom bor mellé

Az alma-sajt saláta talán akkor a legfinomabb, ha egy finom bor mellé nassoljuk – mondta a szakember, hozzátéve, hogy elkészítése nagyon egyszerű. Érdemes legalább két-háromféle sajtot is használni alapanyagként: erre jó a maasdamer, ementáli, roquefort, mozzarella vagy gorgonzola. Ezután a sajtokat kockákra vágjuk, ahogyan a megpucolt, magjaitól elválasztott almát is. Ehhez esetleg tehetünk a gerezdjéről leszedett rozé szőlőt is. Fűszerként némi sót használhatunk, majd mézet kell locsolni a salátára. Öntetként ugyanakkor görög joghurtot lehet használni.

Egy bor mellé igazán jó nassolnivaló a többféle sajtból készített saláta Fotó: Fülöp Attila

Óvatosan keverjük össze az alapanyagokat, majd szórjuk meg például fenyőmaggal, illetve olaj nélkül serpenyőben lepirított és mozsártörőben megtört mogyoróval, pisztáciával, esetleg dióval.

Ha egy kis füstölt lazacot vagy jó minőségű sonkát is teszünk a saláta tetejére, tovább fokozzuk az ízeket.

Füstölt hallal kombinálva

Bárki könnyedén elkészíthet otthon egy füstölt halas salátát, hiszen a hozzávalók könnyen beszerezhetők – mondta Bándi Sándor Domokos. Elkészítéséhez egy kevés főtt krumplit kell vékonyra szeletelni, amihez apró karikákra vágott zöldhagymát adunk. Ezt fűszerezzünk az intenzív ízű édes köménnyel. Ezután egy kis főtt céklát keverünk az ételhez, majd a dijoni mustárral készített majonézt.

Én azért szeretem a majonézt, mert könnyedén megváltoztathatjuk, fokozhatjuk az ízét. Például reszelhetünk bele tormát, uborkát, vagy tehetünk bele tárkonyt is

– magyarázta a szakács.

Egyedi élményt nyújt a füstölt hallal ízesített saláta Fotó: Fülöp Attila

Persze ha valaki nem kedveli a majonézt, nyugodtan használhat görög joghurtot is. Ételünk tetejére kerül rá az apró darabokra szedett füstölt hal. Noha hozzávalóként füstölt lazacot vagy pisztrángot is lehet alkalmazni, Bándi mégis a makréla mellett döntött, mivel annak markáns, egyedi íze van. Tovább fokozhatjuk az ízeket, ha például fürjtojást főzünk és azt megpucolva, majd kettévágva ráhelyezzük a szépen elegyengetett haldarabokra. Végső mozzanatként citromlével locsoljuk meg a salátát, illetve sóval és borssal fűszerezzük.