Rendkívül zavarják a lakókat a városban fészkelő varjak

Antal Erika 2019. augusztus 07., 22:00

Reggelente félóra és este szintén félóra a varjak érkezése az éjjeli szálláshelyeikre, illetve távozása onnan, ennyi zajt kell elviselniük a környéken lakóknak. 

Naponta több ezer vetési varjú károgását kell elviselniük a marosvásárhelyieknek Fotó: Pataky István

A szóban forgó vetési varjú a költési időszakban védett madárnak számít, de amúgy is tilos lőni rájuk lakott területen. Lapunkat több olvasónk is azzal a panasszal kereste meg, hogy

a hangoskodás mellett a rengeteg ürülék is zavaró, hiszen nem csak káros, kiégeti azt, amire ráhull, de még iszonyatosan büdös is.

Nem tudják, mit tehetnének, hogyan lehetne elzavarni őket a lakott zónákból – fogalmazta meg kérdését Kanyó István, a Párkány negyed egyik lakója. 

A Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület vezetőjét, Papp Tamást kérdeztük, mivel magyarázható, hogy ennyire megsokasodtak a varjak Marosvásárhelyen. A madarász szakember elmondta, a probléma összetett, ha valahonnan elűzik a madarakat, akkor azok másik helyen keresnek helyet maguknak.

A Maroson levő szigetről – ahol rendszeresen esküvőket és más mulatságokat szerveznek – puskával kergették el a varjakat, így azok kénytelenek voltak a városi zöldövezetekben meghúzódni.

{A}

A másik magyarázat, hogy a természetes környezetük is egyre szűkül, hiszen lugas-szerű erdők, útmenti fasorok, összefüggő lombkoronájú ligetek a normál lakóhelyük ezeknek a nagytestű madaraknak. De mivel az útmenti fák zömét kivágták, a kis erdők is eltűntek, ligetek sincsenek már, ezért beköltöztek a városba. Életterük a mezőkön, réteken van, hiszen kisállatokkal, rágcsálókkal táplálkoznak, tehát

csak éjszakára jönnek be a városba, illetve tavasszal a fészkelő időszakban töltenek huzamosabb időt, amikor valóban zajosak, egész nap el kell viselni őket.

Mielőtt elkezdenék a fészekrakást, és leraknák a tojásaikat, azelőtt kellene megszabadulni tőlük – magyarázta Papp Tamás. A fészkeiket kellene leverni, hogy mikor elérkezik a fészkelési időszak, akkor ne a régi fészekhelyeikre telepedjenek vissza. Bár a vetési varjú nagyon intelligens madár, könnyen alkalmazkodik. Ráadásul a városban néhány Celsius-fokkal enyhébb a hőmérséklet,

élelem szempontjából is könnyebb a megélhetés, hiszen a szemeteskukák környékén, amelyeket nem szállítanak el rendszeresen, vagy nem tartanak tisztán, rengeteg táplálékot találnak. 

„A varjak okozta probléma megoldása lehetne például, ha a városon kívül, például a Maros partjára összefüggő fasort ültetnének. Természetvédelmi szempontból is hasznos lenne, de a madarak számára. Ugyanis, amikor a varjú elhagyja a fészkét, abban sok más, kisebb madár szokott megtelepedni. Például meg lehetne valósítani ezt az elképzelést, együttműködve a polgármesteri hivatallal, hogy közösen fákat ültessenek a Maros partján. Ám a Milvus többszöri kezdeményezésére sem reagált a hivatal” – mondta el Papp Tamás.