Orbán Balázs földjén találkoznak szombaton az unitáriusok

Molnár Melinda 2019. augusztus 07., 15:15

Egyházuk alapítójától, Dávid Ferenctől való hívó gondolattal találkoznak augusztus 10-én, szombaton 11 órakor az unitáriusok és vendégeik a Székelyudvarhely melletti Szejkefürdőn: „A lelkiismeret semmiben meg nem nyugszik, hanem csak az igazságban”.

Fotó: Barabás Ákos

Az erdélyi vallásszabadság kihirdetésének 451. évfordulóján hálát adnak a hagyatékért, amit elődeiktől kaptak. A Hagyományőrző lovasok felvonulásán közreműködik a Homoródalmási Fúvószenekar Pálfi Tibor vezényletével. Az országzászló átadása után köszöntőt mond Bálint Benczédi Ferenc, a MUE püspöke. A szabadtéri, úrvacsoraosztásos istentiszteleten igét hirdet Csáki Levente, kobátfalvi lelkész, az Unitárius Lelkészek Országos Szövetségének titkára. Az énekvezéri szolgálatot a székelyudvarhelyi László Árpád látja el. Úrvacsorai ágendát Vida Rozália, alsóboldogfalvi lelkész végzi.

A kulturális műsor keretében fellépnek a Firtosi Tündérek és Nagy Nikoletta. A köszöntéseket követően megkoszorúzzák Orbán Balázs sírját. A kobátfalvi Bálint Magdolna Tamási Áron Ősvigasztalás című művéből mutat be egy részletet, az énekszámokat az énlaki illetve a csekefalvi asszonyok kórusától hallják. A találkozó ideje alatt megtekinthetők lesznek a Székelykeresztúri Unitárius Egyházkört bemutató óriásplakátok, a kicsiket pedig gyermeksátor várja.

{A}

Hálaadási alkalom
A Szejkefürdői Unitárius Találkozó az 1989-es forradalom után tíz évvel született, 1999-ben, ám az unitáriusok aratás utáni találkozója hosszú múltra tekint vissza. Jánosfalvi Sándor Istvánnál is olvashatjuk, hogy a két Homoród mente unitárius egyházközségei az aratás utáni hétvégén felmentek a forrásokhoz, azaz Homoródfürdőre, ott istentiszteletet tartottak, s aztán magukat múlatták. Az 1940-es évek végén még gyakorlatban volt ez a találkozó, de a kommunista hatalomátvétel után hamarosan megszűnt.