Arra is kíváncsiak voltak az ellenőrök, van-e vegyszermaradvány a piacon árult zöldségekben

Simon Virág 2019. augusztus 07., 15:24

Több, mint 3000 lejes pénzbírságot róttak ki az egyik marosvásárhelyi piac ügykezelőjére, de országszerte, több, mint százezer lejre bírságoltak a mezőgazdasági minisztérium ellenőrei. Azt is bevizsgálták, hogy a kínált termények tartalmaznak-e vegyszermaradványokat.

Az egyik marosvásárhelyi piacon nem mindenik mérleg volt naprakészen leellenőrizve Fotó: Haáz Vince

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium szakemberei rendszeresen ellenőrzik a nagyáruházakban és piacokon található zöldségeket és gyümölcsöket, azok tárolását, származását. Korábban a vámhivatalokkal közösen

az országba behozott termények eredetigazoló iratait vizsgálták, de mintát is vettek a polcokra szánt gyümölcsökből és zöldségekből is.

Azt, hogy egy-egy terményben mennyi vegyszermaradék van a bukaresti laboratóriumokban vizsgálják be.

Az ellenőrök az elmúlt időszakban a napi és nagybani piacokon vizsgálódtak.

Elsősorban a termények eredetét igazoló iratokat kérték el az árusoktól, de a vásárlók tájékoztatását szolgáló feliratok meglétét is ellenőrizték.

Országszinten 103 ezer lejes pénzbírságot róttak ki, és 335 figyelmeztetést adtak át az árusoknak, piacok üzemeltetőinek.

A legtöbb büntetést azért adták, mert az árusok nem tudták igazolni a termények eredetét, nem tüntették fel a származási helyet, s azt, hogy a gyümölcs és zöldség mikor volt leszedve.

A vásárhelyi nagybani piacon is ellenőrizték a terményeket Fotó: Haáz Vince

Maros megyében megbírságolták a segesvári napi piac működtetőjét, de a legnagyobb gondot a marosvásárhelyi, Szabadság utcai nagybani piacon találták. Mint a megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője, Ioan Rus beszámolt a nagybani piacon

nem volt pontos nyilvántartás vezetve arról, hogy milyen árut hoztak be és abból előző nap menyit adtak el, de olyan mérlegeket is találtak, amelyek nem voltak naprakészen ellenőrizve.

A piac ügykezelőjét megbüntették és egy hetes határidőt adtak neki, hogy a hiányosságokat pótolja.

{A}

Az országos ellenőrzések során több helyről gyűjtöttek be, összesen 1800 termékmintát, amelyet ellenőriztek.

A bevizsgált zöldségekben, gyümölcsökben között nem találtak olyant, amelyben a megengedettnél több vegyszermaradék lenne.

Ez jó eredmény, figyelembe véve, hogy 2015-ben a hasonló ellenőrzések során a zöldség, gyümölcs és gabona negyede tartalmazott növényvédőszer-maradványokat. Akkor a 3500 minta alapján az almában találták a legtöbb vegyszert, a vizsgált gyümölcs 80 százaléka importból származott. Az átlagosnál magasabb vegyszer-szennyezettségi mutatókat találtak a Törökországból behozott citrusfélékben, elsősorban a citromban és a grépfrútban, de a paradicsomban is.