Idén sem készülnek el időben a magyar nyelvű tankönyvek

Antal Erika 2019. augusztus 10., 22:05

Nincs új a nap alatt, idén sem marad el az oktatási rendszerben minden év őszén folyamatosan ismétlődő probléma: a tanévkezdésre nem készül el minden tankönyv. Ezúttal is főleg a kisebbségek nyelvén kiadott könyvek hiányával kell számolniuk a diákoknak és tanáraiknak.

Fotó: Gecse Noémi

Maros megyébe a tankönyvek mintegy 90 százaléka megérkezett, ezeket már ki is szállították az iskolák raktáraiba, tanévkezdéskor onnan fogják kiosztani a diákoknak – tájékoztatott Ioan Macarie főtanfelügyelő.

Leginkább a nemzeti kisebbségek tankönyvei hiányoznak, amelyek a fordítás miatt késnek

– tette hozzá. Ami a hetedikesek tankönyveit illeti, azokat sok esetben még meg sem rendelték.

A szaktanárok leleményességén múlik

Hargita megyében is hasonló a helyzet – tudtuk meg Demeter Leventétől. A főtanfelügyelő arról beszélt lapunknak, hogy a tankönyvek zöme megérkezett, ezeket most szállítják ki az iskoláknak.

A 7. osztályosok könyveivel azonban gond lesz, azok nem fognak elkészülni a tanévkezdésig.

Kérdésünkre, hogy ez esetben miként oldják majd meg a tankönyvhiány okozta nehézségeket, Demeter elmondta, sok múlik a szaktanárok leleményességén. Vannak, akik a régieket használják úgy, hogy az általuk kiválasztott részek megfeleljenek az új tanterv elvárásainak is, és vannak, akik a román nyelvű tananyagot fordítják le, abból készülnek az órákra.

Akárcsak tavaly

A tankönyvhiány tavaly is gondot okozott a magyar tannyelvű osztályoknak. Például az első osztályba nem érkezett meg időben a román nyelv tankönyv, de

több hetet késett a negyedikes, ötödikes és hatodikos diákok magyarra fordított tankönyveinek többsége is.

{A}

A késés miatt a tanítóknak improvizálniuk kellett. Maros megyében például sok pedagógus saját költségen nyomtatott feladatlapokat, illetve CD-n sokszorosította tanítványainak azt, amit meg kellett tanulniuk. Aki nem szeretné, hogy diákjai a néhány hónapos késés miatt lemaradjanak, annak saját módszert kell kitalálnia arra, hogy tanulói lépést tarthassanak a tananyaggal.