Három csíkcsomortáni portán öt báránnyal végzett a visszajáró medve

Iszlai Katalin 2019. augusztus 07., 11:33

Három csíkcsomortáni portára is betört szerdára virradóra az a fiatal medve, amely az elmúlt időszakban többször is pusztítást végzett a szomszédos Csíkpálfalván. Ezúttal öt bárányt pusztított el, a lakókat a Ro-Alert mobiltelefonos riasztórendszeren keresztül is figyelmeztették a veszélyre.

Fotó: Ferencz Csaba/Facebook

Nem csillapodnak a kedélyek a Csíkpálfalva községben garázdálkodó medve körül: a nagyvad szerdára virradóra három csíkcsomortáni portára is betört. Ferencz Csaba polgármester érdeklődésünkre elmondta:

a település egyik végében egy bárányt pusztított el a medve, a másik faluvégen egy berbécset, a központban pedig további három bárányt.

Arra is kitért, hogy miután a 112-es egységes segélyhívószámon jelezték a nagyvad jelenlétét, a Ro-Alert mobiltelefonos riasztórendszeren keresztül is figyelmeztették a lakosságot a veszélyre.

Fotó: Ferencz Csaba/Facebook

Hadnagy Lehel, a területileg illetékes Szilos Vadászegyesület vezetője érdeklődésünkre elmondta, az éjszakai eset után

ismét küld egy kiegészítő kérést a környezetvédelmi minisztériumhoz, jelezve, hogy ugyanaz a medve, amelyre korábban már kérték a kilövési engedélyt, ismét problémákat okozott.

Hozzátette azonban, hogy így sem valószínű a gyorsabb válaszadás, hiszen tapasztalata szerint meg szokták várni, hogy leteljen a rendelkezésükre álló 30 nap.

{A}

Mint ismert, az elmúlt időszakban több egymást követő éjszakán is pusztítást végzett egy hároméves medve Csíkpálfalván, ahol szárnyasokat, bárányokat és nyulakat pusztított el, illetve számos méhkaptárt is összetört. A Szilos Vadászegyesület július 19-én adta le a nagyvad kilövésre vonatkozó kérelmet. 

{K1}

{K2}

{K3}

{K4}

{K5}

Hadnagy Lehel, a Szilos Vadászegyesület vezetőjének elmondása szerint szerda délután jóváhagyták a Csíkpálfalva községben károkat okozó medve kilövését. Hozzátette: a kilövési engedély csütörtöktől lesz érvényes egy bizonyos procedúra lebonyolítása után, de ez már csak formaság. Hadnagy arra kérte a lakosságot, hogy ha látják a medvét vagy a nyomát, azonnal jelezzék feléjük, megkönnyítve ezzel a nagyvad felkutatását és kiemelését az állományból.