Hídépítések: egy elkészült, a másikat elbontották

Kovács Eszter 2019. augusztus 07., 11:01

Elkészült az új gyalogoshíd Székelyudvarhelyen Malom utcában: a beton- és faelemekből álló szerkezeten már csak a felületi kezelésnek kell megszáradnia, csütörtöktől használható lesz az utcát a Sétatéri parkkal összekötő átkelő.

Napok kérdése, és átadják a gyalogosforgalomnak az új hidat Fotó: Barabás Ákos

A tervezett három hónapnál jóval rövidebb idő alatt készülhetett el a gyalogoshíd,

a kivitelező hétfőn fejezte be az utolsó elemek (járófelület) lekezelését lenolajjal, illetve szintén hétfőn festették le a híddal párhuzamosan futó gázvezetéket is.

„Tulajdonképpen ezek száradása van hátra, időközben pedig zajlik az átvételi dokumentáció elkészítése” – közölte érdeklődésünkre a polgármesteri hivatal sajtóosztálya.

A Homoród utcában is zajlik a hídépítés: a régi, faszerkezetű és rendkívül rossz állapotban lévő átkelőt múlt héten bontották el, jelenleg az utca Orbán Balázs utca felőli szakaszát lezárták a forgalom elől.

A bontásból származó korhadt faanyagot a polgármesteri hivatal felajánlotta egy közelben élő idős férfinak téli tüzelőként, mondta el Zörgő Noémi sajtószóvivő.

Fotó: Barabás Ákos

Legtöbb három hónapba telik

Az építkezési munkálatok ezen a héten kezdődtek el, jelenleg a különféle hídelemek előkészítésével foglalkozik a kivitelező. „Az új hídnál betont, vasat és aszfaltot használnak” – sorolta az illetékes.

Bár az új szerkezet elbírná a teherforgalmat, a Homoród utca nem, ezért a 3,5 tonnánál nagyobb teherautók az átkelő elkészülte után sem hajthatnak majd be az utcába.

A hídépítés becsült időtartama, akárcsak a Malom utcai beruházás esetében, három hónap, mivel a haladást nagymértékben befolyásolja az időjárás. „Nagyobb esőzés esetén ugyanis a megemelkedett vízszint akár hosszabb időre is leállíthatja az építkezést.

A Malom utcai hídnál is előfordult, hogy több napra le kellett állítani a folyómederben zajló tevékenységet a magas vízállás miatt

– magyarázta a szóvivő.