Jövő nyártól elkezdheti tevékenységét az FK Csíkszereda marosvásárhelyi alközpontja

Horváth Bálint Ottó 2019. augusztus 06., 20:49

Az FK Csíkszereda által működtetett Székelyföld Labdarúgó Akadémia nagyméretű sportbázist létesít a következő évben Marosvásárhelyen. A tervezett infrastrukturális beruházásokról Szondy Zoltán, az akadémia elnöke számolt be.

Szondy Zoltán, Péter Ferenc és Csibi Attila Zoltán Fotó: Haáz Vince

A kedd késő délutáni, a Kultúrpalotában tartott sajtótájékoztatón Szondy Zoltán mellett részt vett Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke, aki támogatásáról biztosította a kezdeményezést és Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere, akit a projekt menedzselésével bíztak meg.

Mint kiderült, az utánpótlás-nevelést szolgáló sportbázisnak helyet adó telket már megvásárolták, ez a marosvásárhelyi Víkendtelep mellett található, és közigazgatásilag Marosszentgyörgyhöz tartozik.

Ide terveznek egy nagyjából 2500 férőhelyes stadiont, illetve három edzőpályát.

Szondy Zoltán ismertette, jelenleg a rendezési terv jóváhagyására várnak, amely azonban elhúzódik, így idén minden bizonnyal nem kezdenek hozzá az építkezésnek, viszont bíznak benne, hogy jövő tavasszal megépülnek az edzőpályák, és nyártól igénybe vehetők lesznek. Természetesen a stadion megépítése időigényesebb lesz, de az is belátható időn belül megépül.

Fotó: Haáz Vince

A Székelyföld Labdarúgó Akadémia elnöke hangsúlyozta, a sportbázist az FK Csíkszereda fogja felépíteni és a tulajdonos lesz, de ezt a marosvásárhelyi és más Maros megyei klubok használhatják majd, amennyiben betartják az általuk megfogalmazott kéréseket.

Elvárjuk, hogy az alközpontjaink csapatai betartsák az edzésprogramunkat és egy bizonyos játékrendszert kövessenek, továbbá, fontos követelmény, hogy mindenhol előtérbe helyezzék az anyanyelvű edzéseket”

– fogalmazott Szondy Zoltán.

Hozzátette, számukra a legnagyobb probléma, hogy a Marosvásárhelyről Csíkszeredába került gyerekek közül a legtöbben román iskolába jártak, így arra biztatja a szülőket, hogy a jövőben magyar nyelvű osztályokba járassák a gyerekeket.

Ami az FK Csíkszeredához került Maros megyei fiatal játékosokat illeti, a legtöbben a Marosszentgyörgyi Kindertől érkeztek. Jelenleg tizenhat alközpontot működtetnek az országban, a legsikeresebbek pedig Szászrégen, Székelyudvarhely és Szováta.

Fotó: Haáz Vince

Szondy Zoltán hangoztatta, az általuk kezdeményezett projektet hosszú távon csak abban az esetben lehet sikeresen működtetni, ha

azt a helyi magyar közösség is akarja, összefog a cél érdekében és teljes erőbedobással mellé áll.

Marosvásárhelyen azonban jelenleg merőben más helyzet alakult ki, a fiatal játékosok képzését már hosszú évek óta felvállaló, a Székelyföld Labdarúgó Akadémiához tartozó MSE mellett ugyanis a városban egy új klub van kialakulóban, amely megpróbálja átvenni ezt a szerepet, illetve átigazolni a játékosok és edzők többségét, emiatt konfliktus alakult ki a két tábor között.