Makadámútként várhatóan még idén átadják a forgalomnak az elkerülő utat

Barabás Hajnal 2019. augusztus 06., 22:17

Két szakaszban készül el Csíkszereda új, észak-dél irányú, a vasúti felüljáró hídtól a sínpárral párhuzamosan Taplocáig haladó elkerülő útja. Az első körben – már idén – makadámútként lesz járható a több mint egy kilométeres útszakasz.

Fotó: Gábos Albin

Készülnek Csíkszereda új, észak-dél irányú elkerülő útjának aszfaltozásához szükséges versenytárgyalás kiírására. A megvalósíthatósági tanulmányban szereplő költségeket éppen ezért naprakésszé tették, ezt hagyták jóvá keddi rendkívüli ülésükön a csíkszeredai önkormányzati képviselők.

A Rét utca és a vasúti felüljárót összekötő szakaszon jól haladtak a kivitelezéssel. Buzogány Károly, a kivitelező cégtársulás, az ING Service és a Balast Centrum részéről elmondta,

az utat egyelőre makadámútként fogják majd átadni a forgalomnak, várhatóan még év vége előtt.

Fotó: Gábos Albin

Ez attól is függ, hogy mikor foghatnak hozzá a vasúti felüljáró irányából, a bevezető 125 méteres szakasz kiépítésének, ugyanis azon a részen valamikor üzemanyag-lerakat működött, és a területet még nem adták át nekik, hogy dolgozhassanak rajta.

{A}

A mintegy 1,2 kilométeres, a vasútvonal mentén haladó elkerülő úton egy híd is épül a Somlyó-pataka fölött. A nagy teherbírású szerkezet már elkészült, megvannak többek között a tartópillérek, a hídpálya, csak a szigetelés és az aszfaltozás maradt hátra. Az útfelülettel ellentétben a hidra már ebben az évben aszfaltréteg kerül, a makadámútra az ütemterv szerint ugyanis csak jövőben terítenek majd aszfaltot.

Fotó: Gábos Albin

Szőke Domokos, Csíkszereda alpolgármestere érdeklődésünkre elmondta,

készülnek a munkálatok második ütemének közbeszerzési eljárására.

Gyakorlatilag ebben az ütemben a nyolc méter széles útszakaszra három réteg aszfalt leterítése szerepel, ugyanakkor a közvilágítás kialakítása és az útjelző táblák kihelyezése is a beruházás része. A versenytárgyalás kiírása előtt azonban szükség volt a becsült költségek naprakésszé tételére, ezért kérték a tervezőtől, hogy módosítsa a megvalósíthatósági tanulmányban szereplő értékeket. Ezt hagyták jóvá a csíkszeredai önkormányzati képviselők keddi rendkívüli ülésükön. Így

az észak-déli elkerülő út kivitelezésének második szakaszára 5,3 millió lejt szánnak, az első kör munkálatainak költségét pedig 13,2 millió lejre becsülték.