Sétányt alakítanak ki a gyergyószentmiklósi örmény templom körül

Gergely Imre 2019. augusztus 06., 19:03

Területrendezési munkálatok kezdődtek kedden a gyergyószentmiklósi örmény templom fala mellett. A helyszínen önkormányzati beruházással gyalogjáró sétányt alakítanak ki. A későbbiekre nézve az örmény közösségnek is komoly tervei vannak itt.

A területrendezés elindult iskolakezdésre elkészül a sétány a templom fala mentén Fotó: Gergely Imre

Az örmény templom fekvése miatt eddig igencsak nehézkes volt a gyalogos közlekedés az Örmény templom utca és a Gyilkos-tó út kereszteződésében. Az északi oldalon az út közvetlenül a templom körüli fal mellett húzódik, járda kiépítésére itt nincs lehetőség. A keleti oldalon pedig kerítéssel elzárt magánterület fekszik, melynek nagyobbik része az örmény egyház tulajdonában, egy kisebb szakasza pedig egy családi ház udvarára esik. Területcserével sikerült megoldani, hogy ezen a részen sétányt építsen ki az önkormányzat. Elkezdődött a munka, és

a terv szerint iskolakezdésre már az új, biztonságos sétányon közelíthetik meg város felszegi részéből érkező tanulók a Salamon Ernő Gimnáziumot, vagy a Fogarasy Mihály Általános Iskolát.

Fotó: Gergely Imre

Műemlék-zónáról van szó, ezért ennek megfelelő lesz az új járda is, amelynek terméskő burkolata lesz, klasszikus formájú kandeláberekre szerelt lámpák biztosítják az éjszakai világítást, és padokat is elhelyeznek – közölte Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere.

Szerinte az új sétány várhatóan nem csak a gyergyószentmiklósi gyalogosoknak, hanem a városba érkező és a templomot meglátogató vendégeknek is jó szolgálatot tesz majd.

Fotó: Gergely Imre

Közösségi teret terveznek az örmények

A sétány két méter széles lesz, azonban az örmény egyház tulajdonában maradó udvar rész ennél jóval szélesebb. Egyelőre gazzal van benőve és az itt álló épület is romos állapotban van, de a sétány létrejötte itt is komoly változásokra ad lehetőséget. Amint Kulcsár László, a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület elnöke elmondta:

elképzeléseik szerint idővel az udvar egy impozáns sétálóutca lesz.

Fotó: Gergely Imre

Először kisebb elárusítóhelyeket alakítanak ki, ahol emléktárgyakat vásárolhatnak majd az idelátogató turisták, kávét, üdítőt fogyaszthatnak. Az épületet is vendéglátási célzattal fogják felújítani, ahol vendéglőt, cukrászdát nyitnának. Elvárás lesz viszont, hogy az itt forgalmazott ételek, sütemények az örmény receptek alapján készüljenek, ez azonban nem a közeljövőben fog megvalósulni.

{A}