Új hidat építenek Parajd Alsósófalva fele vezető részén – a munkálatok áramszünettel fognak járni

Fülöp-Székely Botond 2019. augusztus 06., 15:22

Korond és Parajd községben is szünetelni fog az áramszolgáltatás csütörtökön és pénteken, mivel utóbbi településen egy új, az árvízvédelem és a biztonságos közlekedés szempontjából is elengedhetetlen hidat építenek – a munka pedig egy kényes szakaszához ért.

Fotó: Bálint István

Muszáj volt elbontani a régi átkelőt, hiszen az elmúlt évtizedekben – a sós levegő hatása miatt is –,

nagyon tönkrementek a vasgerendái, olyannyira, hogy az már veszélyessé vált az autós forgalom számára

– fejtette ki lapunknak Bokor Sándor, parajdi polgármester, hozzátéve, hogy ők is megdöbbentek a helyszínen, amikor ellenőrizték az építményt. Rámutatott, mindemellett árvízvédelmi szempontból is elengedhetetlenné vált egy új híd építése. Éppen ezért pályázatot nyújtottak az Országos Vidékfejlesztési Programban (PNDL), ahol

1,3 millió lejes támogatást nyertek egy új, az előzőnél biztonságosabb és nagyobb vízáteresztő képességű betonhíd megépítésére.

Fotó: Bálint István

Lezárták az utat

Bokor Sándor hangsúlyozta, mindenképp a turistaszezonon kívül szerették volna megépíteni a Parajdot Alsósófalvával összekötő úton található új hidat, de sajnos a bürokrácia és más körülmények miatt erre nem volt lehetőségük.

Tavasszal a beruházás papírmunkájával voltak elfoglalva, őszre pedig nem halaszthatták a négy hónapot igénybe vevő építkezést, hiszen akkor a rossz időjárás gátat szabhat a kivitelezésnek. Így végül májusban kezdődött el az építkezés.

{A}

Némi kellemetlenséget okozhat az is, hogy a régi átkelő elbontása és a folyamatban lévő építkezés miatt Parajdról nem lehet autóval megközelíteni a település Alsósófalva felőli kijárata közelében lévő wellnessközpontot. Az önkormányzat ugyan szeretett volna egy ideiglenes hidat építeni a gépkocsivezetők számára, de a környező magánterületek miatt erre nem volt lehetőségük. Éppen ezért egy gyalogos-átkelőt hoztak létre a turisták számára. Bokor hangsúlyozta, az építkezés helyszíne közelében van parkolási lehetőség, így a vendégek ott hagyhatják járműveiket és onnan elsétálhatnak a wellnessközpontba. Aki mégis autóval szeretné megközelíteni a létesítményt, az Alsósófalva irányából megteheti. Azon az útvonalon ugyanis már tavasszal befejeződtek a korábban megkezdett, hídépítési munkálatok.

Fotó: Bálint István

Nagy betongerendákat hoznak

Az új hidat a mostani előírásoknak megfelelően kell megépíteni, egyik feltétel pedig az, hogy a vízben nem lehet tartópillére. Utóbbi az árvízvédelem szempontjából fontos. Éppen ezért

nyolc darab, egyenként tizennyolc méter hosszú vasbeton gerendára van szükség az építkezés során, amelyeknek a súlya is egyenként tizennyolc tonna.

Ezek elhelyezését speciális – magas és nagy kapacitású – darukkal kell elvégezni, amelyek Kolozsvárról érkeznek a héten a munkapontra. A darukkal csak akkor tudnak dolgozni, ha eltávolítják a munkapont felett áthaladó magasfeszültségű vezetéket, különben balesetveszélyes lenne az építkezés – magyarázta Bokor. A kellemetlenséget az okozza, hogy ez a vezeték látja el árammal egész Korond és Parajd községet. Éppen ezért

áramszünetre kell számítani ebben a zónában csütörtökön reggel nyolc és délután négy óra között, valamint pénteken is, ugyanebben az időszakban.

Fotó: Bálint István

A polgármester kijelentette, hogy haladni kell a munkával, így az áramkimaradás elkerülhetetlen. Tisztában van vele, hogy ez sok szállásadót, vállalkozót és a lakókat is negatívan érinti, de megértést kér tőlük és ígéri, hogy csak közvetlenül akkor veszik el az áramot, amikor a gépek munkába állnak. Igyekezni fognak, hogy még csütörtökön vagy maximum pénteken délelőtt elhelyezzék az építkezési elemeket és mihamarabb helyreállhasson az áramszolgáltatás. Erre ugyanakkor nincs garancia, ezért is határoztak meg tágabb időintervallumot.

Arra kérek mindenkit, hogy legyenek türelemmel, hiszen a híd megépítése hosszú távon mindenkinek az érdeke. Fontos, hogy ne legyen árvíz és a közlekedés is biztonságos legyen

– fogalmazott Bokor Sándor.