Lakótelepek nehéz öröksége: elavult közművesítés, kevés parkolóhely, zsúfoltság

Kovács Attila 2019. augusztus 17., 09:51

Nem egyszerű folyamat a 40–50 évvel ezelőtt épült városi lakótelepek korszerűsítése, felújítása Székelyföldön, mivel jelentős anyagi kiadást, elhúzódó munkálatokat és közlekedési akadályokat, a lakók számára kellemetlenségeket jelent.

Lakótelepi felújítás. Költséges, hosszú folyamat, de kedvező változásokkal jár Fotó: Gábos Albin

Elhasználódott közművesítés, elégtelen számú parkolóhely, zsúfoltság, kevés zöldövezet, kevés sportpálya és játszótér jellemzi az egypártrendszer idején, az 1960-as évek végétől közel két évtizeden át rohamtempóban épített lakótelepeket. A városok lakosságának tervszerű felduzzasztására akkor az egyetlen lehetőség a kisebb-nagyobb tömbházakkal sűrűn teletűzdelt lakóövezetek kialakítása volt, ezt az államhatalom nemcsak új területek beépítésével, hanem esetenként régi városközpontok lebontásával és átépítésével érte el.

A több évtizede kialakított út- és járdaburkolatok azóta elkoptak, tönkrementek, a gépjárművek száma sokszorosan meghaladja az akkori elképzeléseket, a víz- és szennyvízhálózatok megrongálódtak, az esővíz-elvezető rendszer sok esetben hiányzik a lakótelepeken.

A körülmények javítása nem egyszerű, a helyi önkormányzatoknak a legszükségesebb javítások, aszfaltozások mellett átfogó felújításokba kell kezdeniük, megpróbálva átformálni és kissé barátságosabb arculatúvá változtatni a kommunizmus épített örökségét.

Fotó: Gábos Albin

Elodázott problémák

Székelyudvarhelyen az elmúlt harminc évben nem történt komolyabb fejlesztés a város vonalas, műszaki infrastruktúráján, így

az elmúlt évek aszfaltozásai tulajdonképpen folyamatosan takarták ezt a problémát.

Ugyanakkor az e célra elköltött forrásokat is irracionálisan használták fel – ismertette a helyzetet Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője.

A város teljes víz- és szennyvíz-, valamint a gázhálózata elavult, vannak például olyan városrészek, ahol a gázvezetékek több mint 50 évesek. Éppen ezért nem elég lakótelepenként felújítási munkálatokat indítani, átfogó, azaz a teljes várost érintő fejlesztésekre van szükség

– magyarázta a szóvivő. Emiatt csatlakozott a város a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Egyesülethez, amely révén több mint 16 millió eurós költséggel, európai uniós finanszírozású pályázat által Székelyudvarhely teljes területén kicserélik az elhasználódott, folyamatosan meghibásodó víz- és szennyvízhálózatot.

Fotó: Gábos Albin

A gázhálózat korszerűsítése már elkezdődött, már több mint három kilométernyi teljesen új vezetékrendszer készült el, a szolgáltató saját költségű, több millió eurós értékű beruházása megszünteti a legrosszabb állapotban lévő hálózatrészeken a szivárgást, a folyamatos robbanásveszélyt.

Pályázati forrásból újítják fel a város fő útvonalain az útburkolatot, járdákat, zöldövezeteket, de ez csak akkor kezdődhet el, amikor befejeződött a vonalas infrastruktúra cseréje. A polgármesteri hivatal által 2016-ban indított Megújulnak játszótereink program célja, hogy Székelyudvarhely összes játszótere teljesen megújuljon, eddig öt helyszínen valósult meg, idén elkészül két, nagyobb gyermekeknek szánt sportjátszótér is, teqballasztalokkal, kosárpalánkkal, pingpongasztalokkal – tudtuk meg.

Mindenképpen anyagi források függvénye, hogy átfogó munkálatokat vagy pedig kisebb javításokat tudunk eszközölni. A város saját forrásai csak az utóbbiakra elegendők, ezért tartottuk fontosnak, hogy minél több külső forrást tudjunk bevonni Székelyudvarhely fejlődése érdekében

– foglalta össze Zörgő Noémi.

Fotó: Gábos Albin

Párhuzamos munkálatok

Csíkszereda ennél jobb helyzetben van,

az elmúlt 15 évben a főbb útvonalak teljes, közműhálózatot is érintő felújításával párhuzamosan a város különböző lakóövezeteiben nemcsak javításokat, hanem átfogó munkálatokat is végeztek.

Mint Szőke Domokos alpolgármester kérdésünkre elmondta: folyamatosan igyekeznek javításokat, de teljes felújításokat is kivitelezni a lakóövezetekben. Utóbbi azokban az esetekben történt és történik, ahol átalakítják az autós és gyalogos forgalmat, valamint a parkolást. Olyan esetekben, amikor nincs szükség módosításokra, helyi megoldásokra törekednek, új aszfaltréteget készítenek, kisebb javításokat végeznek. ,,Amikor új szemléletet vezetünk be, új forgalmi rendet alakítunk ki egy lakónegyedben, az egy egészen más helyzet, egy beruházás, megvalósíthatósági tanulmányokkal, tervezéssel, lakossági fórumokkal, figyelembe véve a lakók észrevételeit, javaslatait.

A szükséges javítások mellett a lakótelepek átalakítására is gondolni kell a zsúfoltság miatt Fotó: Gábos Albin

Vannak lakóövezetek, amelyeket teljesen újra kell tervezni, máshol erre nincs szükség, egyszerű megoldással, kis módosítással lehet változtatni a körülményeken, tisztességes parkolót, járdát, zöldövezeteket kialakítani

– magyarázta az alpolgármester. A nagyobb beruházások esetében a forgalmi rend megváltoztatása és a vonalas infrastruktúra-építés mellett új parkolóhelyek létrehozása, zöldövezetek, meglévő lakótelepi sportpályák, játszóterek korszerűsítése, újak létesítése volt a cél. Így változott meg egymás után több körülhatárolható lakóövezet arculata, mint a Jégpálya lakótelep, a Gyermek sétány vagy a Fűzfa utca. Jelenleg az eddigi legnagyobb volumenű munkálat, a Kalász lakótelep felújítása van folyamatban, ami több új parkoló, illetve játszótér létrehozásával is jár, ugyanakkor külön beruházásként itt készül el az első lakótelepi többszintes parkolóház.

{A}

Noha a teljes felújítással járó munkálatok, az árkok, akadályok, a sár, a por egy-két évig is megnehezítik az ott lakók közlekedését, parkolását, az eredményekkel mindenki elégedett, az új lakótelepi arculatok barátságosabbak, és korszerű az infrastruktúra.

Ugyanakkor a nagyobb beruházások költségesebbek, előkészítésük, kifutási idejük hosszabb időbe telik, és emiatt egy-egy övezet felújítására éveket kell várniuk az ott lakóknak, addig is elviselve a romló körülményeket. Ilyen helyzetben van például két városközponti lakóövezet, az Octavian Goga sétány és a Nagy István festő utca – idén előbbi felújításának elkezdését tervezik.

Fotó: Gábos Albin

Rövid és hosszabb távú tervek

Gyergyószentmiklóson rövid távon a szükséges beavatkozásokra fókuszálnak a lakóövezetekben, mint például az útjavítások, a zöldövezetek karbantartása vagy a játszóterek javítása – ezek a beavatkozások gyakoribbak.

A középtávú terv az, hogy minden egyes lakótelepen, városnegyeden belül övezeti rendezési terv készüljön, ezt a folyamatot pedig már el is indították

– közölte kérdésünkre Kertész László, a polgármesteri hivatal szóvivője. Hozzátette, urbanisztikai szakemberekkel közösen vizsgálják meg, hogy milyen típusú beavatkozások, fejlesztések szükségesek az adott lakónegyedben, hol lesznek zöldövezetek, parkolók. ,,A tervek elkészülte után szakaszosan az infrastrukturális fejlesztések is elindulnak. 

Fotó: Gábos Albin

A víz- és szennyvízhálózat cseréje után ott, ahol rendelkezünk rendezési tervvel, az esővíz-elvezető rendszer kiépítése következik, majd az aszfaltozás vagy az új parkolók kialakítása

– vázolta. A szóvivő szerint fontos, hogy a lakók is jobban átlássák a folyamatot, így egyebek mellett az övezeti rendezési tervek is ezért készülnek. A cél lakhatóvá és élhetővé tenni az adott városrészt, ez pedig kizárólag átfogó tervekkel lehetséges – húzta alá Kertész.

Sepsiszentgyörgyön is a szükséges javítások elvégzése, utak, parkolók és járdák burkolása jelenti a legtöbb lakótelepi munkálatot – mondta el kérdésünkre Tóth-Birtan Csaba alpolgármester. Megemlítette azt is, hogy

amióta a város saját útjavító céggel rendelkezik, azóta ezek a beavatkozások sokkal gyorsabban és könnyebben kivitelezhetők.

Fotó: Gábos Albin