Járhatatlan utat hoznak rendbe Bogárfalva és Oroszhegy között

Fülöp-Székely Botond 2019. augusztus 10., 17:36

Már-már elfeledett, legjobb esetben is csak traktorokkal és terepjárókkal használható megyei utat tesz rendbe Bogárfalva és Oroszhegy között Hargita Megye Tanácsa. A felújítás elsősorban az utóbbi település lakóinak kedvez, hiszen mintegy tizenöt kilométert rövidíthetnek Marosvásárhely és Segesvár irányába.

Járhatóvá teszik a járhatatlant. Egyelőre kövezett útban gondolkodnak Fotó: Barabás Ákos

Két éve döntötte el Hargita megye Tanácsa, hogy a helyi vezetők kérésére rendbe hozzák a jelenleg is járhatatlan, bebokrosodott utat Oroszhegy és Bogárfalva között – fejtette ki lapunknak Borboly Csaba, az intézmény vezetője. Mint mondta: céljuk, hogy a települések újbóli összekapcsolásával megerősítsék a helyiek közötti kapcsolatokat, ugyanakkor turisztikai és gazdasági érdekeket is szolgál a projekt.

A megvalósítást a nyári karbantartásra szánt összegből finanszírozza az intézmény, hiszen javarészt földmunkáról van szó.

Fotó: Barabás Ákos

A terv szerint járhatóvá teszik a mintegy 5 kilométeres földutat:

kiszélesítik, sáncokat ásnak és átereszekkel is segítik a vízelvezetést, ugyanakkor le is kövezik az utat.

A távlati tervekben aszfaltozás is szerepel, ha annyira megnövekedik az út használata, hogy az szükségessé válik. Borboly mindemellett arra is kitért, hogy még ebben a hónapban elkezdődik a 13A jelzésű országút és Bogárfalva közötti megyei út leaszfaltozása. Már befejeződött az ezzel kapcsolatos közbeszerzési eljárás és a kezdéshez szükséges dokumentumokat is kiállították. „Most már a kivitelező térfelén van a labda, tőle függ, hogy mikor kezdődik el az aszfaltozás” – fogalmazott.

Fotó: Barabás Ákos

Rövidítő

Kovács Lehel, Farkaslaka polgármestere hangsúlyozta, nagyon örülnek az Oroszheggyel való direkt összeköttetés megvalósításának, hiszen valóban le volt pukkanva az útszakasz. Még a mezőgazdasági területek megközelítése is nehézkessé vált.

Az is kellemetlen, hogy mivel megyei útról van szó, sokszor arra vezette az Oroszhegybe készülő turistabuszokat a GPS (műholdas helymeghatározó), ám azok nem tudtak ott átmenni, így meg kellett forduljanak Bogárfalván.

„Több évtizede használhatatlan útról van szó, amely nagyon fontos az oroszhegyieknek, hiszen mintegy tizenöt kilométert rövidíthetnek, ha Marosvásárhely vagy Segesvár irányába szeretnének közlekedni” – fejtette ki Bálint Elemér Imre oroszhegyi polgármester, aki szerint, ha idővel aszfaltozni is fognak, akkor forgalmasabbá válik az útszakasz, mint az Oroszhegy és Székelyudvarhely közötti. Rámutatott: a megvalósításnak köszönhetően a mezőgazdasági területek megközelíthetősége is egyszerűbbé válik.

Mindkét polgármester megerősítette, annyira rossz állapotban lévő útról volt szó, hogy a munkálatot a nyomvonal kijelölésével kellett kezdeni.

{A}