Műemlékké nyilvánították az Urmánczy-kastélyt

Gergely Imre 2019. augusztus 06., 17:30

Hároméves bürokratikus eljárás után az örökösök kezdeményezésére műemléki besorolást kapott a maroshévízi Urmánczy-kastély. A család reméli, ez segít abban, hogy pályázati forrásokat találjanak az épület felújítására.

Az Urmánczy-kastély jelenlegi, romos állapotában is impozáns Fotó: Maroshévízi turisztikai információs központ

Az 1906-ban épült maroshévízi Urmánczy-kastély története hasonló a más erdélyi kastélyokéhoz. Az államosítás után kórház működött benne,

több romboló beavatkozást végeztek rajta, majd lényegében hagyták pusztulni, és romos állapotban szolgáltatták vissza az örökösöknek 2008-ban.

Jelenlegi állapotában nem alkalmas arra, hogy bármilyen állandó tevékenységnek helyet adjon, mindenképpen teljes felújításra szorul. Önerőből aligha lenne erre módja a hat örökösnek.

Pályázati források elnyerését remélik, és ehhez nagy jelentősége lehet annak, hogy műemléki rangot kapott az impozáns épület

– mondta el érdeklődésünkre Szabó Tekla művészettörténész, az örökösök által létrehozott Positive Transylvania egyesület vezetője.

Fotó: Baricz-Tamás Imola

Három éve zajlik

A műemlékké nyilvánítás folyamatát az örökösök szinte napra pontosan három éve indították el, az ehhez szükséges tanulmányt Szabó Tekla és az épített örökség megmentését és hasznosítását célzó Arché Egyesület szakértője, Raluca Bărbulescu állította össze és nyújtotta be az illetékes kulturális minisztériumhoz. A dokumentáció véglegesítése után másfél évig hevert valamelyik bukaresti asztalfiókban, míg végül

július 25-én megjelent a Hivatalos Közlönyben a kastélyt B kategóriás műemlékké nyilvánító rendelet.

{A}

Esély a pályázati pénzekhez

A műemléki státusz még önmagában nem jelenti azt, hogy pénz is lesz a felújítására. Uniós vagy más pályázati forrásokat próbálnak megszerezni. A pályázatok elbírálásánál előnyt jelent, hogy nem egy egyszerű épületről van szó, azonban megvannak a hátrányok is.

Mivel műemlékről van szó, minden egyes munkálat többe fog kerülni, szigorúbb szabványoknak kell megfelelni, a kisebb javításokhoz sem helyben, hanem az illetékes megyei hivatalnál kell beszerezni az engedélyeket

– sorolja Szabó Tekla, hozzátéve, hogy egy elfogadható pályázati dokumentációhoz szükséges tervek elkészítése is 40–50 ezer euróba kerül.

„A történelmi épületek rehabilitációjának elismert szakértője, Makkai Dorottya győzött meg arról, hogy miért fontos a műemléki státusz elérése. Ha ugyanis egy egyszerű épületként szeretnénk felújítani, akkor olyan szabványokat kellene betartani tűzvédelmi, szigetelési és más szempontokból is, amelyek lényegében tönkretennék az épületet.

A műemlék-felújításnál azonban már olyan szabványoknak kell megfelelni, amelyek valóban megőrzik az épület értékeit

– mondta Szabó Tekla, aki egyébként a hat örökös egyike is.

Fotó: Baricz-Tamás Imola

Rendezvényközpontot képzelnek a kastélyba

Többféle elképzelésük is van az örökösöknek az épület jövőjével kapcsolatban. Az biztos, hogy olyan rendeltetést képzelnek el, amely megnyitja a kastélyt a nagyközönség számára.

A pincerészen konyha és étterem, a földszinten konferenciák megszervezésre alkalmas terek, az emeleten lakosztályok lehetnek, amennyiben sikerül pályázati forrásokat szerezniük.

Ugyanakkor az elképzelések között képzőművészek munkájához megfelelő műtermek, műhelyek is szerepelnek. A toronyban pedig kilátót rendeznének be, hiszen innen csodálatos panoráma nyílik az egész környékre.

Az épület visszaszolgáltatása után már zajlottak kutatási munkák, az utólagos ad-hoc falakat, ajtókat eltávolították, a befalazott ajtókat újra kibontották. Alkalmanként, kérésre most is látogatható az egykori neves államférfi, Urmánczy Nándor testvére, Urmánczy Jeromos által épített kastély. Évente néhány rendezvénynek is helyet ad, idén ősszel is több kulturális és közéleti esemény lesz a helyszínen.