A halak a szennyvíztől, a szennyvíztisztító az adósságtól fuldoklik

Széchely István 2019. augusztus 06., 11:49

A nyikómalomfalvi szennyvíztisztító telepről kifolyó víz okozhatta a halpusztulást a Fehér-Nyikóban múlt héten, ezért a vízügyi igazgatóság a farkaslaki önkormányzat által működtetett szennyvízkezelést végző cég megbírságolásáról döntött.

A szennyvízkezelő telepről már korábban is került a patakba nem megfelelően megtisztított szennyvíz Fotó: Pál Árpád

A Hargita Megyei Környezetőrség és Maros Vízügyi Igazgatóság beazonosította a Fehér-Nyikó Nyikómalomfalva és Székelyszentmihály közti szakaszán múlt hétfőn történt halpusztulás környéken található szennyezőforrásokat és ellenőrzés alá vették azokat. Kovásznai Sándor, a megyei környezetőrség helyettes vezetője az ellenőrzések eredményeképpen elmondta:

arra a feltételezésre jutottak, hogy a nyikómalomfalvi szennyvíztisztítóból kifolyó víz okozhatta a halpusztulást, az ugyanis nem megfelelően tiszta.

{K1}

A vízminták laboratóriumi elemzésének az eredménye hiányában bírságot egyelőre nem kapott a szennyvízkezelést végző cég, tájékoztatott Kovásznai Sándor hétfőn délelőtt, kérdésünkre azt is hozzáfűzve, hogy a telep rendelkezik érvényes környezetvédelmi működési engedéllyel, de azt idén láttamoztatniuk kell a megyei környezetvédelmi ügynökségnél, ugyanis azt egy idén érvénybe lépett törvénymódosítás értelmében már évente kötelező megtenni.

Fotó: Barabás Ákos

Halmozódó problémák

Vízügyi működési engedélye viszont nincs a szennyvíztisztító telepnek – ezt már a Maros Vízügyi Igazgatóság szóvivőjétől tudtuk meg. Călin Fokt ugyanakkor azt is közölte, a probléma az, hogy

a község önkormányzata által működtetett szennyvízkezelő átvette a székelyszentléleki tejgyár szennyvízének a kezelését is, ezzel pedig túlterhelték a telepet.

{A}

A vízügyi igazgatóság vezetősége a jelenség észlelésétől péntekig nagyon körültekintően elemezte a problémát, figyelembe véve azt is, hogy annak voltak már előzményei – mondta a szóvivő. A hatóság döntése értelmében szennyezés miatt pénzbüntetést rónak ki a szennyvíztisztítóra, ez azonban nem egy nagy értékű szabálysértési bírság, hanem nagyjából a kivizsgálás költségeit fedező, 5-7 ezer lej értékű pénzbüntetés, ami azonban a szennyvíztisztító cégnek a jelenlegi helyzetben egy jelentős összegnek számít. A cég ugyanis átszervezéssel járó fizetésképtelenségi eljárás alá került, a vízügyi igazgatóság ezért lakossági és környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve döntött a szankció mértékéről, ugyanis

egy nagy értékű pénzbírsággal csődbe sodorták volna az önkormányzati vállalkozást, ezáltal pedig ellenőrizhetetlenné vált volna a község szennyvízkezelése és senkit se lehetett volna felelősségre vonni probléma esetén

– magyarázta a vízügyi igazgatóság szóvivője, azt is hozzáfűzve, hogy ezzel egy utolsó esélyt kapott a szennyvízkezelő telep, amely az átszervezést követő fejlesztések eredményeképpen környezetvédelmi szempontból biztonságosabbá kellene váljon.

Fotó: Barabás Ákos

Azt semmilyen formában nem kívánják kommentálni, hogy mi értelme volt annak, hogy a helyi közigazgatás átvegye a tejgyár szennyvizének a kezelését

– jegyezte meg a szennyvíztisztító túlterhelésével kapcsolatban a Călin Fokt, de azt is elmondta, a jövőben fokozott figyelemmel követi a vízügyi igazgatóság a szennyvíztisztító telep működésének a szabályosságát.