Nem a román turisták, hanem a vaddisznók terjeszthetik az afrikai sertéspestist Bulgáriában

Bíró Blanka 2019. augusztus 05., 20:09

Kevés a valószínűsége, hogy a turisták terjesztik az afrikai sertéspestis vírusát – mondta érdeklődésünkre Sikó-Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője.

Képünk illusztráció Fotó: Beliczay László

Sikó-Barabási Sándor kifejtette, a tengerpartra utazó turisták általában a teljes ellátással járó nyaralás-csomagokat vásárolják meg, nem visznek sok élelmet, esetleg csak néhány szendvicset az útra. Másrészt az ellenőrzött helyekről – szupermarketekből, boltokból – beszerzett élelmiszer nem lehet vírusfertőzött, tehát ha boltból vásárolt húskészítményeket visznek magukkal a nyaralók, nem hurcolják be egyik országból a másikba a sertéspestist. A szakértő hangsúlyozta,

nem lehet általánosítani, de nagyobb a valószínűsége annak, hogy a Duna árterületén élő nagyszámú vaddisznócsordák terjesztik a kórt.

{A}

„A Duna árterületén nagyon sok a vaddisznó és az elhullás, ott lehet a fertőzési góc. Romániába is valószínűleg a Duna Delta feletti ukrán részről Tulcea megyébe átúszó fertőzött vaddisznók hurcolták be az afrikai sertéspestist” – mondta a főállatorvos. Hangsúlyozta,

az egész országban fokozták az ellenőrzéseket, a közutakon napi rendszerességgel a rendőrséggel közösen állítják meg a járműveket, hogy kiszűrjék a törvénytelen állatszállítást.

Különböző helyszíneken és időpontokban vizsgálódnak, hogy a mozgóárusok, a böllérek ne tudják kiszámítani. Folyamatosan ellenőrzik az esztenákat is, ott nem szabad sertést tartani, mert könnyen elkaphatják a vaddisznóktól a betegséget, majd bevihetik a falvakba. A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) által folyósított agrártámogatásokat is ebben az időszakban ellenőrzik, ez jó alkalom arra, hogy a sertésállományt újra „átfésüljék” – mondta az igazgató.

Romániában nem sikerült megfékezni a kór terjedését, a napokban pedig Bojko Boriszov bolgár kormányfő azt mondta, szerinte a romániai turisták hurcolták be Bulgáriába az afrikai sertéspestist.